Hasta tutuklu Hadi Özer’in tahliyesi için AYM’den tedbir talebi istediklerini ancak itirazlarının reddedildiğini ifade eden avukat Dilan Kunt Ayan, şimdi ATK sürecinin başlamasını beklediklerini kaydetti
Van’ın Edremit ilçesinde 80 yaşındaki Makbule Özer ile 79 yaşındaki eşi Hadi Özer, 24 Temmuz 2018 tarihinde evlerine yapılan polis baskınında çocuklarıyla birlikte gözaltına alındı. Serbest bırakılan Özer çifti hakkında daha sonra “örgüte yardım etmek” iddiasıyla dava açıldı. Özer çiftine, iddianamede yer alan iddia üzerine 2 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi. Özer çifti, cezanın onanması üzerine 9 Mayıs’ta tutuklanarak, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne gönderildi. Sağlık durumu ağırlaşan Makbule Özer, infazı bir yıl ertelenerek 7 Eylül’de tahliye edildi.
Birçok kronik rahatsızlığı bulunan Hadi Özer ise nefes darlığı, romatizma, kemik ve bel ağrısı, görme bozukluğu, vücudunun şişmesi ve sık sık idrara çıkması hastalıkları olduğu halde tahliye edilmiyor.
‘Okunmadan karar verilmiş’
Özer çifti hakkında verilen cezanın Yargıtay tarafından onanmasının ardından cezanın ertelenmesi ya da konutta infazı için Sağlık Kurulu Raporu’na başvurduklarını kaydeden avukat Dilan Kunt Ayan, “Sağlık kurulu raporunu Hadi ve Makbule Özer hakkında ayrı ayrı aldık. Bununla birlikte cezanın konutta infazı ya da ertelenmesi amacıyla sağlık kurulu raporu ile infaz hakimliğine başvurduk. İnfaz hâkimliği, Özer çiftinin henüz cezaevine girmemesi nedeniyle başvuru talebini reddetti. Daha sonra Özer çiftinin tutuklanması ile birlikte tekrar infaz hakimliğine başvurduk. Fakat hakimlik, Makbule Özer için konutta infaz ya da ceza ertelemesi işlemenin yapılamayacağı ancak sağlık kurulundan alınan raporla böyle bir şeyin olabileceği söyledi. İnfaz hakimliği, Hadi Özer için ise, ‘karar verilmesine yer yoktur’ kararı verdi. Fakat daha önce verilen karar, cezaevine girmeden önce verilen karardı. Bundan anladığımız sonuç talebimiz hiç okunmadan karar verilmiş” bilgisini paylaştı.
AYM talebi reddetti
İnfaz hakimliğinin kararı üzerine Hadi Özer hakkında Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz ettiklerini ancak itirazlarının reddedildiğini belirten Kunt, “Buna karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk ve tedbir talebi istedik. AYM, tedbir talebini reddetti ve Özer hakkındaki ret gerekçesini ise ‘şu an cezaevinde sağlığa erişimi yapılıyor, raporu yüzde 33 oranında ve henüz 70 yaşında. Raporlarında da tek başına yaşamını idame ettirebileceği anlaşılmış’ şeklinde belirtti. Ancak daha önce AYM Makbule Özer için yaptığımız başvuruyu da ‘şu an cezaevinde sağlığa erişebiliyor’ gerekçesi ile reddetmesine karşın, ATK ceza ertelemesine gitti. AYM kararı sonrası cezaevi Hadi Özer ile ilgili resen bir işlem başlattı ve sağlık kuruluna gönderdi. Fakat sağlık kurulu da ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verdi” dedi.
Bir an önce son bulmalı
Hadi Özer için de ATK sürecinin başlamasını beklediklerini ifade eden Kunt, “Daha henüz o süreç işlemedi. Maalesef bu süreç çok yavaş ilerliyor. Özellikle hasta mahpuslar anlamında cezaevinde tek başına hayatını idame ettiremeyen kişilerle ilgili politik kararlar verilmesine karşıyız. Çünkü bunlarla ilgili kanun çok net; infaz kanunu göre bir kişi cezaevinde yaşamını idame ettiremeyecek durumda ise bununla ilgili siz konutta infaz kararı, cezanın ertelenmesi kararı verebilirsiniz. Fakat maalesef, politik nedenlerden kaynaklı mahpushanelerde olan kişilerle ilgili bu tarz kararlar almak çok güç olmaya başladı. Adli suçlarla ilgili çok kolay kararlar verilirken, politik suçlarla ilgili maalesef bu kararlar alınmıyor. Bizler, Türkiye’de yaşanan bu hukuk garabetinin bir an önce son bulmasını istiyoruz” ifadelerinde bulundu.
VAN