Bulundukları bölgelerde suları, havayı ve toprağı zehirlediğini yaşayarak görenler JES’e karşı direniyor
Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy’de kurulmak istenen Jeotermal Elektrik Santrali’ne (JES) karşı çıkan köylüler iş makinelerinin sevk edileceğini öğrenmeleriyle birlikte harekete geçerek eylem başlattı. Köylüler ve onlara destek veren çevreciler, santralin kurulacağı bölgeye giden yolu trafiğe kapatarak geçişlere kontrollü olarak izin verdiler. Şirketin zorla arazilerini gasp etme girişimine köylüler izin vermedi. Eylem sırasında Jandarma köylülere müdahale ederek göz altılar yaptı.
‘Askerler beni çiğnedi’
Eyleme geçen köylülerin büyük çoğunluğunun kadınlar olması dikkat çekti. Jandarma şirketi köye sokabilmek için direnişte olan köylülere saldırarak, 77 yaşında kanser hastası bir kadın ile birlikte 4 kişiyi gözaltına aldı. JES’e karşı direnen köylüler arasından bulunan ve eşi gözaltına alınan Emel Zeybek, yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı ve “Askerler beni çiğnedi” dedi. JES projesine karşı 22 Temmuz’dan bu yana, Bakanlığın “ÇED gerekli değildir” kararına itiraz süresi dolmadan köylülere ait 100 dönümlük arazinin acele kamulaştırma kararına karşı halk direnişe geri adım atmayarak topraklarını vermeyeceklerini dile getiriyor. Köylüler, “Darp edildik, yaralandık, gözaltına alındık. Ama hala buradayız. Hiç bir yere gitmiyoruz!” sözleriyle kararlılıklarnı ortaya koydu.
JES’ler öldürür
Türkiye’de en az 3 kat arz fazlasına ulaşılan enerji üretim kapasitesine karşın, JES’lerin yoğunlaştığı 4 il dışında neredeyse tüm illerde faaliyet gösteren ve AKP iktidarınca da ciddi anlamda desteklenen JES’ler, bulunduğu çevreyi zehirlemekle meşgul. JES’ler bir termik santral gibi çalışmakta ve GWh başına ortalama 2700 m3 su kullanımı olan bu santrallerin bulunduğu bölgede hava kalitesini bozarken aynı zamanda yeraltından çekilen ve ağır metaller barındıran atık sularını da çevreye yayarak büyük bir ekolojik yıkım yaratmaktadır. Yoğun su kullanımları bulunduğu bölgelerde su kıtlığına yol açarken aynı zamanda atık suların bir kısmının yerlatına deşarj edilmesinden kaynaklı olarak yeraltı sularını da kirletir.
Sıfır hammadde gideri!
Temiz yenilenebilir enerji safsatası ile süslenen bu işletmeler sabit sermaye gideri dışında işletme giderleri en düşük olan santraller olması bakımından sermayeye çekici gelen yatırımlardır. Santrallerde çok az sayıda çalışan olması, kömürlü ya da doğalgazlı termik santraller gibi hammadde gideri olmayan sıfır hammadde harcamasıyla çalışırlar. Bu süreçte zehirli atıklarını da değerlendiirmek adına kentsel ısıtma ve seracılıkta kullanılması gibi adımlarla süslenen JES sürecinde tek kazanan JES şirketleridir. Zehirli kimyasallardan oluşan akışkanın içinde; arsenik, bor, cıva, kurşun, amonyak, antimuan, lityum, karbondioksit, hidrojen sülfür ve tuz gibi temiz suları ve tarım arazilerini zehirleyen ağırmetaller bulunmaktadır.
EKOLOJİ SERVİSİ