Aydın’da incir rekoltesinde yaşanan yüzde 50 rekolte kayıpları JES’lerde kaynaklı. Bu gerçeğe göz yumanlar ise incir ihracatına vurgu yaparak yeni JES’lere izin vermeye devam ediliyor
Fransa’nın sömürgesi olan denizaşırı topraklarında faaliyet gösteren enerji şirketi Albioma’nın Türkiye kolu olarak kurulan Albioma Kuyucak Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş., Aydın İli, Kuyucak İlçesi sınırları içinde 4.685 hektarlık alanda bir adet jeotermal kaynak arama sondajı yapacağı duyuuldu. Yapılacak olan sondaj ile elde edilecek verilere göre, zehirli jeotermal akışkanın ısısına bakılacak. Elde edilen sıcaklık, debi vb. değerler sonucu kuyu Jeotermal Enerji Santralinde üretim veya re-enjeksiyon kuyusu olarak kullanılacağı açıklamada yer alıyor. Aydın’daki 18 MW’lık jeotermal santrali olan ‘Turcas Kuyucak Jeotermal Elektrik’ şirketini bu yıl içinde alan Fransız Albioma şirketi bölgeye yerleşmeye başlaması ise dikkat çekici.
Yerli-milli iddiaları
Şirketler her yerde aynı ve doymak bilmez oldukları bilinen bir gerçek. Şirket gibi devlet yöneten iktidarın elbette önceliği hatta tek önceliği şirketlerin çıkarlarıdır. Karadeniz’de bilmem kaç milyar metre küp doğalgaz bulduk söylemi ile Kanadalı altın şirketinin söylemi arasında bir fark yok. Yerli-milli olarak bizlere yutturulan açıklamalarda ise halkları ilgilendiren hiçbir yan yok. Bunun en bariz örneklerinden biri olan JES yatırımları da aynı anlayış ile sürdürülmekte. Yerli-milli iddiasıyla halka kabul üreterek yürütülen JES’ler bulundukları bölgelerde tarım arazilerini, suları zehirleyip tüketirken, Aydın’da üzüm ve incir üreticileri zarar üstüne zarar ettikleri dönemleri yaşıyorlar.
JES gerçeği yok sayılıyor
JES gerçeği iktidar, belediyeler ve sermaye örgütlerince yok sayılırken açıklamalarındaki tutarsızlık dikkat çekiyor. Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur incir ürtimlerinin JES’lerle olan kötü ilişkisine dair anı açııklamada 2 farklı ifadede bulunması dikkat çekmişti. Çondur, “Jeotermalle alakalı birebir incirin üzerinde bir katkı ya da kalıntı, pestisit veya kimyasal tespit edilmedi” derken, açıklamasının devamında ise iddia ettiği şeye dair, “Bilimsel çalışma içerisinde yer almadık, net bir şey söylememiz doğru olmaz” sözleri manidar bir durum.
JES’ler yanılamaz noktada
Aydın’da toplam çalışan JES sayısı 40 civarındayken, Aydın’ın ilçesi Germencik’te JES sayısı 20 civarında. Germencik’te bu yıl incir rekoltesinde düşüş yüzde 50’ye ulaşırken incire bir laboratuar araştırması gerekmeksizin bu durumun JES’ler kaynaklı olduğu incire bakınca çok net görülebiliyor. Benzer bir durum Kuyucak’ta yaşanmakta. Bir sömürge şirketi olan Fransız Albioma şirketinin Kuyucak’ta ki JES’inin yerli-milli gösterenlerin tarıma, sulara, toprağa verikleri zararlar artık dayanılmz boyutlara ulaşmış durumda.
EKOLOJİ SERVİSİ