Hasankeyf, Salda Gölü, Kapadokya, Asos, Uzungöl ve niceleri. AKP iktidarı güzel olan her doğa harikasını betona gömmeye devam ediyor. Erdoğan’ın 2017’de ‘Ayder’i kirlettik, rezil ettik’ demesinin ardından başlayan kentsel dönüşümle Ayder Yaylası katledildi
AKP iktidarı Türkiye’de bulunan her doğal güzelliği betona gömmeye devam ediyor. Hasankeyf, Salda Gölü, Kapadokya, Asos ve Uzungöl’ün ardından kentsel dönüşümün girdiği Ayder Yaylası da betona gömüldü. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017 yılında gittiği Rize’de “Allah’ın bize verdiği Ayder bambaşka ama biz Ayder’i kirlettik, rezil ettik. Ayder’i kentsel dönüşüm değişimle şanına yakışır bir hale getireceğiz” demişti. Erdoğan’ın çıkışının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 11 Ekim 2019’da kentsel dönüşüm projesi başlattı. Ancak aradan geçen 3 yılda yapılanlar, betonlaşmayı gözler önüne serdi. TOKİ eliyle yaptırılan 1600 araçlık otopark ve termal otel projesinin inşaat görüntüleri Ayder’in nasıl betona gömüldüğünün resmi oldu.
Betondan güzellik çıkacakmış!
Sanal medyada yayılan görüntülerin ardından tepkiler ise çığ gibi büyüdü. Bunun üzerine açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Ayder’imizin güzelliğini bozan yapıları kaldırıyoruz. Yöresel mimariye uygun bir tesis yaparak hepsini aynı çatı altında topluyoruz. Bunu da doğal yapısı tahrip edilmiş 17 bin 478 metrekare alanın sadece 3 bin 863 metrekarelik kısmına yapıyoruz. Geri kalan 13 bin 615 metrekare yeşil alan olacak. Doğal doku daha da ortaya çıkınca, yeni Ayder’imiz bugünden güzel değil, çok daha güzel, yeşil ve yaşanabilir olacak” dedi.
Hasankeyf’i yok ettiler
AKP iktidarı korunması gereken alanların çoğunu iktidarı boyunca katletti. Onlardan biri de 12 bin yıllık tarihe sahip olan ve UNESCO’nun 10 kriterinden 9’unu yerine getiren Hasankeyf. Baraj ve HES projesiyle sular altına gömülen Hasankeyf’te bulunan yerleşim yeriyle birlikte 289 höyük ve 80’i tümüyle olmak üzere 199 köy ve mezra sular altında bırakıldı. Tarihi güzellik doğal güzellik yok edilirken binlerce insan bölgeden göç etmek zorunda kaldı.
Salda Gölü
Millet Bahçesi, mesire yeri ve bisiklet yolu gibi projelerin hayata geçirildiği Salda Gölü adeta can çekişiyor. Yapılan müdahaleler ve iklim krizinin etkisiyle artan kuraklık Salda Gölü’nü de tehdit ediyor. Su çekilmesi yaşanan gölde, kuruyan alanlar bataklığa dönüştü. Kuraklıkla ilgili uyarılarda bulunan Salda Gölü Koruma Derneği, kaçak su kuyularına dikkat çekmişti. 2020 yılının nisan ayında iş makineleri gölün kıyısındaki kumsal alana girmiş, Güngör Tarım’a toplam 421 bin TL ceza kesilmişti.
Kapadokya
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’daki Ortahisar-Göreme üzeri yol çalışmaları tepkilere ve tüm itirazlara rağmen sürüyor. Milyonlarca yıllık kültür mirası iş makineleriyle yok edildi. Kapadokya Çevre Platformu Sözcüsü Mükremin Tokmak, bölgede korkunç bir yıkım olduğunu dile getirdi.
EKOLOJİ SERVİSİ