Avustralya’nın ilk yerli halklarına anayasal statü tanıyacak referandum oylamasından ‘hayır’ çıktı. Yerli liderler, Aborjin ve Torres Boğazı bayraklarının bir hafta yarıya indirileceğini açıklandı
Avustralya Anayasası’nda yerlilerin tanınması ve Torres Boğazı Adası halkı ve Aborjinlerden oluşan “Meclis’te Yerli Sesi” heyetinin kurulmasını öngören değişiklik için düzenlenen referandumda ‘hayır’ oyları önde. Kesin olmayan sonuçlara göre, referandumda şimdiye kadar oyların yaklaşık yüzde 75’i sayıldı ve yüzde 60,3 “hayır”, yüzde 39,7 ise “evet” çıktı. Avustralyalı Yerli liderler,” İlk Halkların” anayasada tanınması için yapılan referandumda ‘hayır’ oylarının açık ara önde çıkmasının ardından bugün bir haftalık ‘sessizlik ve düşünme’ çağrısında bulundu.
Yerli halklar bayraklarını yarıya indirecek
Avustralya’nın neredeyse çeyrek asır sonra gerçekleştirdiği bu ilk referandumun geçmesi için tüm ülke genelinde ve en az dört eyalette çoğunluk sağlanması gerekiyordu. Ancak, altı eyaletin tamamı öneriyi reddetti. Yerli liderler yaptıkları açıklamada “Bu acı bir ironi” dedi. Yapılan açıklamada, “Bu kıtada sadece 235 yıldır bulunan insanların, bu toprakların 60 bin ve daha fazla yıldır evleri olan insanları tanımayı reddetmesi mantık dışıdır” ifadeleri kullanıldı. Liderler, Aborijin ve Torres Boğazı Adası bayrağını bir hafta boyunca yarıya indireceklerini ve diğerlerini de aynı şeyi yapmaya çağırdıklarını duyurdu.
‘Uzlaşma öldü’
Aborijin ve Torres Boğazı Adası halkı Avustralya’nın 26 milyonluk nüfusunun yüzde 3,8’ini oluşturmaktadır ve yaklaşık 60 bin yıldır ülkede yaşamakta ancak anayasal düzeyde tanınmayan bu iki halk, sosyo ekonomik olarak da ülkedeki en dezavantajlı gruplar arasında bulunuyor. Meclis’te Yerli Sesi’nin mimarlarından Marcia Langton NITV’de yaptığı açıklamada “Uzlaşmanın öldüğü çok açık” dedi. Langton, “Bence Avustralyalıların sömürgeci nefretlerini geride bırakıp bizim varlığımızı kabul etmeleri için en az iki nesil geçmesi gerekecek” ifadelerini kullandı.
DIŞ HABERLER