Avustralya Senatosu, Aborijin halkının Anayasa’da tanınması için referanduma giden yolu açtı
ANF’de yer alan habere göre, Avusturalya Parlamentosu’nda Aborijinlere “ses” verilmesini hedefleyen referandumun yolunu açan yasa tasarısı 19’a karşı 52 oyla kabul edildi.
Bu yasa, İşçi Partili Başbakan Anthony Albanese’nin yakında Anayasa’yı revize etmeyi amaçlayan referandum için bir tarih belirlemesine izin verecek.
Senato referandum düzenlemesine ‘evet’ dedi
Tasarı kabul edilirse, en az 60 bin yıldır bu topraklarda yaşayan Avustralya Aborjinleri, ilk kez Anayasa’da tanınacak ve kendilerini etkileyecek yasalar gündeme geldiğinde hükümet tarafından istişare edilme hakkına sahip olacaklar.
Tasarının Senato’dan geçmesini memnuniyetle karşılayan Anthony Albanese, “Söz konusu olan bir ulus olarak kimliğimizdir” dedi.
İşçi Partili Başbakan, “Bugün senatomuz referandum düzenlenmesine ‘evet’ dedi (…) Artık Avustralya halkı uzlaşmaya ‘evet’ ve İlk Milletler halklarının anayasal olarak tanınmasına ‘evet’ deme fırsatına sahip olacak” ifadelerini kullandı.
‘Ülke için dönüm noktası’
Aborijin bir yönetici olan Avustralya Yerlileri Bakanı Linda Burney, referandumun ülke için bir dönüm noktası olacağını söyledi. Burney ABC’ye yaptığı açıklamada “çok etkilendiğini” ifade etti.
“Evet” yanlıları, 25 milyon nüfuslu Avustralya’da kendilerini Aborijin olarak tanımlayan yaklaşık 900 bin kişinin Parlamento’da bir danışma organı aracılığıyla temsil edilmesini istiyor.
Bir asırdan fazla bir süredir Aborjin halkı tam vatandaş olarak görülmedi. Hakları artık yasalarla güvence altına alınmış olsa da derin eşitsizlikler devam ediyor. Avustralya’nın ilk sakinleri olan bu azınlık on binlerce yıldır yaşadıkları kendi topraklarında, sağlık hizmetlerine ve eğitime daha az erişim, daha düşük yaşam beklentisi, daha düşük ücretler ve yüksek hapsedilme oranı ile daha zor yaşam koşullarıyla karşı karşıya bulunuyorlar.
DIŞ HABERLER