Diyarbakır, İstanbul ve Ankara Barosu avukatları İçişleri Bakanlığı genelgesiyle kurullarının ertelenmesine rağmen kurullarını gerçekleştirmek istedi. Üç yerde de baroları polis engelledi. Engellemeye tepki gösteren Diyarbakır Baro Başkanı Aydın, ‘Avukatların tarih boyu hiçbir zaman efendileri olmadı’ dedi
İçişleri Bakanlığı ve Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı kararı gerekçe gösterilerek 2 Ekim 2020 tarihli genelgeyle, pandemi gerekçesiyle Baro genel kurulları 1 Aralık tarihine kadar erteleneceği duyurulmuştu. Genelgeye karşı daha önce Genel Kurullarını gerçekleştirmek isteyen İstanbul ve Ankara ve Diyarbakır Baro üyesi avukatlar kolluk güçleri tarafından engellendi.
Diyarbakır: Otoriterleşmeye gerekçe
Diyarbakır Barosu’nun 47’nci Olağan Genel Kurulu’nun düzenlenmesi kararlaştırılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’ne gelen avukatlar, içeri alınmadı. Kongre merkezi önünde yoğun güvenlik önlemleri alan polis, engellemeye seçimin İçişleri Bakanlığı ve Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı kararını gerekçe gösterdi. Bunun üzerine Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ve toplanan çok sayıda avukat, kongre merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklama öncesi Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Türkiye’de 80 baronun seçimlerinin hukuk dışı bir kararla ertelenmesine tepki gösteren Baro Başkanı Aydın, devlet kurumlarının ve yargının da dahil olduğu adaletsizliklerin günlük yaşamın bir parçası haline geldiğini söyledi. Aydın, “Türkiye’nin de içinde olduğu bir grup devlet, salgını daha fazla otoriterleşmeye gerekçe olarak kullanmaktadır. Devlet; pandemi nedeniyle ekonomik, sosyal, hukuksal ve eğitim gibi yaşamın hemen bütün alanlarında insanı, yurttaşı esas alan demokratik ve insani politikalar geliştirmek yerine, bu alanlardaki temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran uygulamalara imza atmaktadır” diye konuştu.
‘Hukuka ve adalete bağlılık’
Otoriterleşmenin son hedeflerinden birinin de barolar olduğuna dikkat çeken Aydın, açıklamasını şöyle sürdürdü: Siyasi partiler, sendikalar, kooperatiflerin genel kurullarını yapmaları serbest, ancak baroların genel kurul yapması yasak. Çünkü avukatlar ve barolar; kötülüğe karşı iyiliği, otoriterleşmeye karşı demokrasiyi, açlığa ve yoksulluğa karşı gelir adaletini, iktidarın sopası haline gelen bağımlı yargıya karşı tarafsız ve bağımsız yargıyı, yaşamımızın olağan bir parçası haline getirilmeye çalışılan kadın cinayetlerine karşı kadınların özgürlüğünü ve güvenliğini, savaşa karşı barışı, olağan hale gelen kayyım politikalarına karşı halk iradesini savunduğumuz için hedef alınıyorlar. Çünkü gerçeklerden korkuyorlar. Ama herkes şunu bir kez daha bilsin; avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı.
Yürüyüş yapıldı
Yapılan açıklamanın ardından avukatlar, Kültür ve Kongre Merkezi’nden Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’na kadar sessiz yürüyüş gerçekleştirdi. Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan yürüyüşte, polis avukatların cübbeleriyle yürümelerini engelledi.
İstanbul: Genel kurulun iptal edilmesi protesto edildi
Avukat Hakları Grubu, Avukat Hareketi, Avukatlar Sendikası, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukuk Hareketi Platformu, Hukukta Sol Tavır Derneği, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Yükseliş Hareketi, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, pandemi bahanesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile bugün başlayacak olan İstanbul Barosu’nun genel kurulunun iptal edilmesini protesto etti.
Eski Beyoğlu Belediye binası önünde toplanan avukatlar, sloganlarla Haliç Kongre Merkezi önüne yürüdü. Haliç Kongre Merkezi önüne barikat kuran polis, Beyoğlu 1. İlçe Seçim Kurulu’nun “seçimleri iptal” kararını göstererek, kurulun yapılacağı Haliç Kongre Merkezi’ne gidilmesine izin vermedi.
Bunun üzerine avukatlar polis barikatının önünde basın açıklaması yaptı. Metni okuyan Avukat Yıldız İmrek, “İçişleri Bakanlığının 2 Ekim 2020 tarihli genelgesi ile, pandemi gerekçe gösterilerek, Baro genel kurullarının 1 Aralık tarihine kadar erteleneceği duyurulmuştur. Aynı gün, Beyoğlu 1. İlçe Seçim Kurulu aynı gerekçe ile İstanbul Barosu genel kurulunun iptali kararı vermiştir” dedi.
Savunma hakkına müdahale
Baro genel kurullarını erteleme ve iptal kararlarının avukatların örgütlenme, seçme ve seçilme haklarına müdahale olduğu kadar, baroların ve avukatın bağımsızlığının yok edilerek; esasta savunma hakkının ve yürütmenin yargı eliyle denetlenmesinin ayakta kalan dayanaklarının da çökertilmesi girişimi olduğunun altını çizen İmrek, genelge ile yandaş barolara zaman kazandırılmak istendiğini kaydetti.
İmrek, şöyle devam etti: Avukatlık Kanunu geçici 23. madde hükmü, Ekim ayının ilk haftası Baro genel kurullarının tamamlanmasını zorunlu kılmaktadır. Genelge, İl Hıfzısıhha Meclisi veya İlçe Seçim Kurullarının kanun hükmünü geçersiz kılma veya değiştirme gücü yoktur. Normlar hiyerarşisi ve kuvvetler ayrılığı ilkesi gereği, bir yasa hükmünü sadece yasama meclisi değiştirebilir.
Kuralsızlık kural haline getirildi
Anayasa ve yasaların rafa kaldırıldığı, hukuki güvenlik hakkı ve hukuk devleti ilkesinin ilga edildiği, kuralsızlığın kural haline getirildiği bir hukuksuzluğu tespit etmek için mücadele ettiklerini vurgulayan İmrek, barolara, avukata ve savunmaya yönelik nereden ve kimden gelirse gelsin her türlü darbeci, hukuk ve yasa tanımaz müdahaleye karşı mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.
Açıklamanın ardından avukatlar, yasak kararına ilişkin tutanak tuttu.
Sağkan: Hukuk tarihinde kara bir gün
İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 10-11 Ekim’de yapması planlanan Genel Kurulu ertelenen Ankara Barosu, Genel Kurulu’nun Bilkent Odeon önünde açıklama yaptı.
Sabah saatlerinde Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu (ÖÇAV) Baro Başkan adayı Teoman Özkan ve avukatlar Ankara Barosu Genel Kurulu’nun yapılacağı Bilkent Odeon önünde açıklama yaptı. İki TOMA ve çevik kuvvet polisleri tarafından Bilkent’e girişleri engellenen avukatlar, polis engellini tutanak altına aldı.
10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 103 kişi için 10.04’te yapılan saygı duruşu ardından söz alan Baro Başkanı Erinç Sağkan, “Ankara Barosu’nun 66. Genel Kurulu işte bu sahne altında müsaade edilmeyerek, yaptırılmıyor. Bugün Türkiye’deki demokrasi ve hukuk tarihine kara bir gün olarak yazıldı. Ankara’daki 18 bin 600 avukatın seçme ve seçilme hakkı açıkça gasp edilmiştir” dedi.
‘Karşı olmaya devam edeceğiz’
Hukuk devleti olmaya çalışırken kanun devleti dahi olunamadığını belirten Sağkan, “Kanun da yazılan açık hükme rağmen genelge ve il hıfzıssıhha kararıyla baronun toplanması engellenmiştir. Ancak baronun konuşmasını engelleyemezsiniz. Bizler dönemin iktidarına değil, iktidarını tahakküme çeviren her döneme karşıyız. Karşı olmaya da devam edeceğiz” diye belirtti.
HABER MERKEZİ