Asrın Hukuk Bürosu, Öcalan’a yönelik ‘işkence ve kötü muamele’ uygulamalarının son bulması için CPT’ye başvuruda bulundu ve İmralı’ya ziyaret gerçekleştirmesini istedi
İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde 23 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile tutuklular Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’tan 25 Mart 2021’den bu yana haber alınamıyor. Avukatların haftada iki kez (Salı, Perşembe), ailelerin de haftada bir kez (Cuma) görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne yaptığı başvurulara ise yanıtsız bırakılıyor.
Yasak bitti!
Avukatlar, yaptıkları başvurulara cevap alamamaları nedeniyle 22 Kasım’da Bursa Ceza İnfaz Hakimliği’ne “derhal görüşme” başvurusunda bulundu. Hakimlik, görüşmeye engel olarak Öcalan hakkında 12 Ekim’de 6 aylık görüş yasağının, 18 Ağustos’ta da 3 aylık aile görüş yasağının verildiği kararını gerekçe göstererek, başvuruyu reddetti. Ancak yasağa gerekçe gösterilen kararlara dair avukatlara bilgi verilmedi. Öcalan hakkında verilen 3 aylık aile görüş yasağı bitmiş olmasına rağmen aile ve vasisinin yaptığı görüşme başvurusuna herhangi bir yanıt verilmiyor.
AYM ve HSK başvurusu
PKK Lideri Öcalan ve İmralı’da tutulan Konar, Yıldırım ve Aktaş’ın müdafiliğini yapan Asrın Hukuk Bürosu ise hukuki girişimlerini sürdürüyor. Avukatlar 9 aydır haber alınamayan müvekkilleri için 24 Aralık 2021’de Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Tedbir talebiyle yapılan başvuruda, “Anayasanın madde 17 ihlalinin (işkence yasağının) oluşturduğu zararın son bulması için aile ve avukatları ile görüşmelerinin sağlanması yönünde İçtüzük madde 73 gereğince tedbir kararı verilmesini talep etmekteyiz” denildi.
Avukatlar, ayrıca 24 Aralık’ta “görevi kötüye kullanmak suretiyle yasaya aykırı olarak hak kullanımını engellediği” gerekçesiyle sorumlu savcı ve hakimler hakkında Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayette bulundu.
Başvuru içeriği
Avukatlar son olarak Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) başvuruda bulunarak, özellikle 25 Mart’tan bu yana haber alamama durumuna dikkat çekti. İmralı’da yaşananları “İşkence ve kötü muamele” olarak tanımlayan avukatlar, bu uygulamaların son bulmasını istedi.
Avukatlar işkence ve kötü muamele uygulamalarının son bulması için yaptığı başvuruda CPT’den şu taleplerde bulundu:
“* Komite’nizin acil bir şekilde İmralı Adası’na ziyaret gerçekleştirmesi,
* Avukat ziyaretinin derhal gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanması,
* Aile ve vasi ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanması ile hukuka aykırı disiplin cezaları ile engellenmesine son verilmesinin sağlanması,
* Ziyaret haklarının tesis edilmesine paralel bir şekilde rutin telefon haklarının yerine getirilmesi,
* Mektup ve faks gibi iletişim araçları önündeki tüm engellere son verilmesinin sağlanması,
* Gazete, dergi ve kitaplar ile ilgili fiili veya hukuka aykırı uygulamaların son bulmasının sağlanması,
* İşkence, insanlık dışı ve kötü muamele koşullarını ortadan kaldıracak zorlayıcı tedbir ve prosedürlerin işletilip alınması ivedilikle talep edilmiştir.”
Kaynak: MA