PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik 6 aylık avukat görüş yasağına tepki gösteren DEM Partili Gülistan Kılıç Koçyiğit, ‘Bu cezalar, başlayan olumlu tartışmaları zehirliyor. Barışın yolunun da İmralı tecridinin kalkmasından geçtiğini hepimiz biliyoruz’ dedi. DEM Parti Mûş Milletvekili Sümeyye Boz ise ‘Abdullah Öcalan’ın fikirleri çözüm için yol haritası sunuyor’ dedi
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis Genel Kurulu’nda PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çözüm rolüne işaret etti.
Tecrit devam ediyor
Gülistan Kılıç Koçyiğit, Abdullah Öcalan’a yönelik 6 aylık avukat görüş yasağına işaret ederek, tepki gösterdi. Abdullah Öcalan’ın İmralı’ya getirildiği günden itibaren F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tek kişilik hücrede ağır tecrit altında tutulduğunu ifade eden Gülistan Kılıç Koçyiğit, bu tecridin 2009’dan itibaren daha da ağırlaştığını belirtti.
Ne anlama geliyor?
“Bu cezalarla gerçekten ne yapılmak isteniliyor” diye soran Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Bir taraftan ‘iç cephe’ ‘barış’ ‘kardeşlik’ ifadeleri, mesajları verilirken bir taraftan da İmralı’da ceza üzerine ceza verilerek aslında çözümsüzlükte ısrar edildiğini görüyoruz” diye kaydetti.
Tartışmaları zehirliyor
Son dönemdeki tartışmalara da değinen Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Başlayan olumlu tartışmaları da bu cezaların, kayyum uygulamalarının zehirlediğinin altını çizmek istiyorum. Bu anlamıyla söz ile eylemin tutarlılığının çok önemli olduğunu ifade etmek gerekiyor. Hep soruluyor: Kürtler ne istiyor? Vallahi, Kürtler barış istiyor. DEM Parti onurlu bir barış istiyor ve onurlu bir barışın yolunun da İmralı tecridinin kalkmasından geçtiğini, İmralı’da bulunan Sayın Öcalan’ın muhataplığının kabul edilmesinden geçtiğini hepimiz biliyoruz” diye konuştu.
Abdullah Öcalan’ın fikirleri çözüm için yol haritası sunuyor
Meclis Genel Kurulu’nda konuşan DEM Parti Mûş Milletvekili Sümeyye Boz, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun demokratik çözümündeki rolüne işaret etti.
Kürtlerin statü sorununa dikkati çeken Sümeyye Boz, durumun sadece Kürt halkını ilgilendirmediğini Türkiye’nin toplumsal barışını da etkilediğini dile getirdi. Sümeyye Boz, “Barış; silahların susmasından öte, kimliklerin ve statünün tanındığı, dillerin konuşulduğu, eşit yurttaşlık temelinde birlikte yaşayabileceğimiz bir toplumsal düzenin inşasıdır. Bu konuda çözümün kilit noktası Sayın Abdullah Öcalan’ın rolüdür. O, yıllardır ağır tecrit altında dahi barışçıl bir çözümün, eşit yurttaşlık temelinde bir geleceğin mümkün olduğunu vurgulamış ve bunun hayata geçmesi için mücadele etmiştir” dedi.
‘Herkes için umut kaynağı olmuştur’
Abdullah Öcalan’ın 2013-2015 sürecindeki rolüne de işaret eden Sümeyye Boz, “Bir fikir üreticisi ve müzakereci rolünü yerine getirmiş ve burada sadece Kürt halkına değil, aynı zamanda bu topraklarda yaşayan herkes için bir umut kaynağı olmuştur. Barış cesaret ister. Savaşın en ağır yükünü omuzlayan halk ve bu halkın öncüleri bu cesareti gösterdi, devlete ve topluma açıkça çağrılar yaptı; silahların susması, diyaloğun başlaması, demokratik bir Türkiye’nin inşası için somut adımlar önerdi” diye kaydetti.
‘Diyalog kapılarını açmak zorunluluktur’
Barışın mümkün olduğunu belirten Sümeyye Boz, “Bu nedenle, diyalog kapılarını yeniden açmak, uygun koşulları sağlamak yalnızca Kürt halkı için değil, bu topraklarda yaşayan herkes için zorunluluktur” ifadelerini kullandı.
‘Barışı birlikte inşa edelim’
Meclise ve topluma çağrı yapan Sümeyye Boz, “Barışı birlikte inşa edelim. Diyaloğun, çözümün ve eşitliğin önündeki engelleri birlikte kaldıralım. Bu ülkeyi, halkların eşit ve özgür yaşadığı bir barış diyarına beraber dönüştürelim. Hep birlikte başarabiliriz, biliyoruz çünkü barışta ısrar edenler mutlaka ama mutlaka kazanacaktır” dedi.
ANKARA