Bilim insanları benzeri görülmemiş miktarda veri topladıktan sonra yayınladıkları bir makalede Avrupa’da her yıl ortalama 20 milyon kuşun yok olduğunu belirterek, dramatik düşüşün ana nedeninin tarımsal yoğunlaşma olduğu sonucuna vardı
ANF’de yer alan habere göre, Amerikan dergisi PNAS’ta (Proceedings of the National Academy of Sciences) araştırmalarını yayınlayan birçok Avrupa araştırma ekibi, Avrupa’daki kuş nüfusunun azalmasını bulmak için işbirliği yaptı. Benzeri görülmemiş bir veri seti kullanan araştırmacılar, 28 Avrupa ülkesindeki 20 bin ekolojik izleme alanından 170 tür için 37 yıllık gözlemleri inceledi.
40 yılda 800 milyon
İsviçreli RTS medyasına göre CNRS araştırmacısı ve çalışmanın koordinatörü Vincent Devictor, “1980’den beri tür bolluğunda dörtte bir düşüş bulduk” dedi. Devictor, “Başka bir ifadeyle, 40 yılda 800 milyon veya yılda 20 milyon olmak üzere Avrupa kuş yaşamında sistemik, derin bir düşüş” diye ekledi. Araştırma bazı ekosistemlerin diğerlerinden daha ciddi şekilde etkilendiğini gösteriyor. Örneğin orman kuşlarının sayısı yüzde 18 azaldı, bu düşüş kent kuşları için yüzde 28’e ve hatta tarım ortamlarındaki kuşlar için yüzde 57’ye ulaştı.
Omurgasızlarla beslenen kuşlar
PNAS’taki makalede, “Tarımın yoğunlaşmasının, özellikle de böcek ilacı ve gübre kullanımının, başta omurgasızlarla beslenenler olmak üzere kuş popülasyonlarındaki çoğu düşüşün ana nedenini oluşturduğu sonucuna vardık” denildi. Araştırmanın yazarları, bu omurgasızların gerçekten de “gelişimlerinin en azından belirli aşamalarında birçok kuş için diyetin önemli bir bölümünü” temsil ettiğine dikkat çekti. Bu beslenme biçimi, üreme döneminde incelenen 170 tür arasında 143 tür için çok önemli olarak görülüyor.
BRÜKSEL