Küresel ısınmayı avantaja çevirdiği izlenen Avrupa Birliğinde karbon vergileriyle birlikte çiftçilere uygulanan sübvansiyonları kaldırmaya hazırlanıyor. Bu duruma tepki gösteren yüzbinlerce çiftçi yolları kapatarak Brüksel’e kadar ulaştı
Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan, Polonya, Litvanya ve Romanya’ya kadar yayılan çiftçi eylemleri devam ediyor. Çiftçiler, enflasyonla ve aşırı hava koşullarıyla mücadele iddiasına tepki gösterdi. Çiftçiler maliyetlerini bile karşılayamadıkları koşularda tarım ürünlerinin ithalata bağlanmak istenmesine isyan ediyor. Protestolar büyük ölçüde karbon emisyonlarını azaltma ve biyoçeşitliliği koruma iddiasıyla ortaya konulan politikalardan kaynaklanıyor. En şiddetli çatışmalar, çiftçilerin otoyollara barikat kurarak sürdürdüğü eylemlerde yaşanırken, Brüksel’de topyekun eylemlere hazırlanıyor.
Eylemler tüm Avrupa’da
Fransa’da ‘sarı yeleklilerin’ karbon vergilerine karşı düzenledikleri eylemler iz bırakırken, bu kez çiftçiler Avrupa çapında protestoya başladı. Yaklaşık 10 bin Fransız çiftçi Çarşamba günü Fransa genelinde ana yollarda en az 100 abluka uygulayarak trafiği kilitlerken, eylem sırasında toplam 97 çiftçi gözaltına alındı. Belçikalı çiftçilerde Fransa sınırındaki protestolara katılırken, diğer çiftçiler ise Zeebrugge konteyner limanına giden yolları kapattı. Bu gelişmeler sonrası İspanyol ve İtalyan çiftçiler de gösteriler yaparak eylemlerin Almanya dahil tüm Avrupa’ya yayarken, eylemler Yunanistan, İtalya, ispanya, Polonya, Litvanya ve Romanya’ya kadar genişledi.
Yangınlar, susuzluk ve kuraklık!
Yunanistan’daki sel, kontrol edilemeyen yangınlar, Güney Avrupa’daki sıcak hava dalgaları ve İspanya’daki bazı su rezervuarlarının sadece yüzde 20 seviyelerde kalması dikkat çekerken, bu durum tarımsal üretimi olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Bir yanda susuzluk ve kuraklık, diğer yanda yüksek enerji fiyatları çiftçilerin üretim maliyetini artırıp gelirlerini azaltırken, diğer yandan çok yüksek rekolte azlığı sorunu otaya çıktı.
Paris’e giden yollar bloke edildi
Geçtiğimiz Çarşamba günü Fransız çiftçiler, ülkenin güneybatısındaki Rungis gıda pazarı yakınındaki bölgeye ulaşmak için arka yolları kullanırken, diğer yandan traktörleri bırakıp kamyonlara geçerek Paris’in güneyindeki polis bariyerlerini aşmayı başardı. Fransız çiftçiler, ülke çapındaki protestoların bir parçası olarak Paris’e giden önemli otoyollarda barikatlarla eylemlerinin üçüncü günü olan Perşembe günü de sürdürüyor. Fransa’nın en büyük tarım birliği FNSEA’nın başkanı Arnaud Rousseau, daha yüksek gelir, daha az bürokrasi ve yabancı rekabetten korunma çağrısı yaptı.
Protesto Berlin’e ulaştı
Almanya hükümetinin tarımsal dizel sübvansiyonunu kaldırma girişimi, İrlanda’daki büyükbaş hayvan sürülerinin itlaf edilmesi ve tahılın ithalata bağlanması tepkileri ortaya çıkaran ilk gelişmelerdi. Çiftçiler, Almanya hükümetinin dizel sübvansiyonunu kaldırma girişimlerini protesto etmek için traktörleriyle Berlin’deki Reichstag yakınına kadar gelmeleriyle başladı. Avrupa Birliği Komisyonu tarımın 2022’de AB’nin gayri safi yurt içi hasılasına yüzde 1,4 katkıda bulunmasını yetersizlik olarak sunarken, doğu ve güney Avrupa’da yaklaşık 8,7 milyon kişinin tarımda istihdam ediliyor olması komisyonun ilgi alanı içinde değildi. Almanyalı çiftçiler, hükümetin STK’larla konuşurken kendileriyle asla konuşmadıklarını belirterek bu duruma tepki gösteriyorlar.
Faşist partiler rol kapma peşinde
Fransa’nın doğusunda kenevir yetiştiren bir çiftçi, üretim maliyetlerini karşılayamadıklarını ve bunun sağlanması gerektiğini belirterek tutarlı bir fiyat istediklerini ifade ediyorlar. Çiftçilerin isyanından yararlanmak isteyen ve protestolara sahip çıkıp yön vermeye çalışan faşist partiler ise bu süreçte güçlenme peşine düştükleri izleniyor. Fransa’nın güneybatısındaki Gironde bölgesinden Fransız parlamentosunda RN milletvekili olan Edwige Diaz, çiftçileri Brüksel düzenlemelerinin aşırılıklarına ve dizginsiz küreselleşmeye karşı koruma mesajlarının karşılığını aldığını söyledi.
Vaatler yetmiyor
Çiftçilerin sistem karşıtı bir pozisyona geçmesine engel olunmaya çalışılırken, faşist partiler bu bağlamda harekete geçerek, “Doğayı ve gezegeni korumak adına çiftlik verimini büyük ölçüde azaltacak, ancak bizi ithalata daha bağımlı hale getirecek olan AB’nin tarladan sofraya stratejisini iptal etmek istiyoruz” sözleriyle propaganda yapmaları çiftçileri etkiliyor. Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, “ticaret müzakerelerinde feda edilecek ilk şeyin çiftçilerin geliri olmamasını” sağlamak için Avrupa gıda ticareti platformlarının daha yakından denetleneceğini söylemesi ise protestoları durduramıyor.
Çiftçiler somut adım bekliyor
Traktörler tarafından kapatılan bir otoyolun kenarında, Brüksel’de AB liderlerinin katılacağı toplantıya hazırlanan çiftçiler kendilerine yeterince ücret ödenmediğini, vergiler ve yeşil kurallarla boğulduklarını ve yurt dışından gelen haksız rekabetle karşı karşıya kaldıklarını söylüyor.
EKOLOJİ SERVİSİ