DSG’nin operasyonlarında sağ ele geçirilen batı kökenli IŞİD’lilerin durumu belirsizliğini koruyor. En son ABD Başkanı Donald Trump’ın, batılı devletlere kendi vatandaşlarını alıp yargılamaları konusunda uyarı yapmasıyla yeniden gündeme gelen soruna dair özellikle Almanya ayak diretiyor. Alman makamlarının resmi sayılarına göre 1050 kişi Almanya’dan IŞİD’e katıldı. Şu anda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere DSG’nin elinde 200’den fazla Alman vatandaşı ve birçok suça bulaşmış 40 yetişkin Alman IŞİD’li bulunuyor. Şimdiye kadar Berlin yönetimi “Suriye’de resmi bir temsilciliğimiz olmadığı için bölgede bulunan Alman vatandaşlarına ilişkin tam bilgi alamıyoruz” şeklinde gerekçeler öne sürüyordu. Trump’ın baskısının ardından konu artık Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet’in öncelikli mevzusuna dönüştü.
Guantanamo önerisi
Yaygın Alman medyasında yer alan bazı yorumlarda bir kesim siyasetçi ve uzman IŞİD’liler için ABD’nin El Kaide üyeleri için Guatanamo’da kurduğu tarzda bir hapishane inşa edilmesini veya Den Haag’ta kurulacak Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanmalarını istiyor.
Şartlı kabul seçeneği
Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer ise IŞİD’lilerin kabul edilmesinin şartlara bağlanmasını istedi. Süddeutschen Zeitung gazetesine konuşan Seehofer, “Uçağa bindirilmeden önce bulundukları yerlerde teker teker suç dosyaları incelenmeli ve ona göre kabul edilmeli” dedi. Ağır suç işleyenlerin Almanya’da kaybolmalarının önüne geçilmesi için sıkı bir çalışma öneren bakan “Güvenliği tehlikeye sokacak tehlikeli insanları almak istemiyorum” diye konuştu.
İsviçre istemiyor
Öte yandan İsviçre Adalet Bakanı Karin Keller- Sutter de yaklaşık 93 vatandaşının IŞİD saflarına katıldığını belirtti, ancak geri dönüşlere kapıyı kapattı. Sutter, “Benim için öncelik İsviçre halkı ve güvenlik güçlerinin güvenliğidir” açıklamasında bulunarak, IŞİD’lilerin bulundukları ülkelerde yargılanmasını tercih ettiklerini belirtti. “Suriye ve Irak’a kendi istekleri ile savaşmaya gidenleri geri getirerek, İsviçrelileri tehlikeye koyabilir miyiz” diyen bakan, şöyle devam etti: “Onları bulundukları yerlerde yargılayabilir miyiz? Delil toplayıp normal bir prosedür işletebilir miyiz? Çok zor, böylesi bir durumda İsviçreli mahkemeleri düşünün, Suriye’de olup bitenleri nasıl yargılasınlar?” Geçen günlerde Danimarka ve İngiltere’de de hükümet yetkilileri açıkça IŞİD üyesi vatandaşlarını kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. Şimdiye kadar sadece Fransa, Endonezya, Rusya, Fas ve Sudan vatandaşlarını Kuzey Suriye yönetiminden istemişti.
DIŞ HABERLER