İngiltere Hükümeti Brexit için varılan anlaşmayı onayladı. Avrupa Birliği liderleri anlaşmayı görüşmek için 25 Kasım’da Brüksel’de bir araya gelecek. AB yetkilileri anlaşmayı ‘kaybet-kaybet’ olarak niteliyor
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma sürecinde Brüksel ve Londra’nın üzerinde anlaştığı metni İngiltere Başbakanı Theresa May’in kabinesinin de onaylamasının ardından AB liderler zirvesinin 25 Kasım Pazar günü acil bir toplantı düzenleyeceği açıklandı. Kısaca ‘Brexit’ olarak adlandırılan İngiltere’nin AB’den çıkış sürecinin ana gündem maddesi olacağını söyleyen Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Theresa May’in zirvede görüşülecek olan metni imzalamasını beklediklerini ifade etti. AB’nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ile birlikte Brüksel’de bir basın toplantısı düzenleyen Tusk, Brexit’in özünde bir ‘kaybet-kaybet’ senaryosu olduğunu yineledi ve müzakerelerin aslında bu ‘hasarı asgari düzeye indirme çabası’ olduğunu ifade etti.
25 Kasım’daki zirveye kadar Avrupa Komisyonu’nun çalışmalarına devam edeceğini ve İngiltere-AB arasındaki Brexit sonrası diyaloğun nasıl işleyeceğinin çerçevesini oluşturacağını belirten Tusk, zirvede ise 27 AB üyesi ülkenin liderinin oluşturulan mutabakatın altına imzalarını atmalarını beklediğini söyledi. AB’nin Başmüzakerecisi Barnier ise üzerinde uzlaşılan 500 sayfalık metni ‘adil ve dengeli’ olarak niteledi. Barnier, Brexit mutabakatı ile hem İngiltere’nin AB’den kademeli ve düzenli bir biçimde ayrılacağını hem de ayrılık sonrasında AB ile İngiltere’nin ‘güçlü bir ortaklık’ zemini yakalayacağını vurguladı.
Anlaşmada neler var?
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış tarihi olarak belirlenen 29 Mart 2019 tarihinin ardından nasıl bir geçiş döneminin olacağı ve geçiş döneminin ne kadar süreceği, bunun ardından İngiltere ve AB arasındaki ilişkilerin nasıl şekilleneceği bu anlaşma sayesinde belirlenecek. Henüz May ve AB arasında mutabakata varılan anlaşmanın detayları belli değil. Ancak Brüksel’e dayandırılan ve basına sızdırılan bir takım bilgiler var. May’in Avrupa Birliği ile serbest ticaret koşullarını sürdürme arzusu en çok eleştirilen noktaydı. Birleşik Krallık’ın hem AB’den ayrılıp hem de gümrük birliği ve ortak pazar nedeniyle AB’nin kurallarına tabi olmasını ve üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşması imzalayamamasını gündeme getiriyor. Bu da Birleşik Krallık’ın AB yönetimindeki söz hakkını bırakıp kurallarına tabi olmaya devam ettirmesi nedeniyle sert Brexit yanlıları tarafından eleştiriliyor.
Hükümet Brexit’i onayladı
İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği ile yapılan Brexit anlaşmasıyla ilgili olarak bugün yaptığı kabine toplantısının ardından bir açıklama yaptı. Yaklaşık 5 saat sürerken toplantına ilişkin konuşan May, kabinede yaşanan ateşli tartışmaların ardından taslak anlaşma metninin onaylandığını duyurdu. Anlaşmayı ‘Müzakere edilebilecek en iyisi’ olarak niteleyen May’i “Bu bizim ilerlememize ve önümüzdeki günlerde anlaşmayı sonlandırmamıza izin veren belirleyici bir adım” ifadelerini kullandı. May, uzlaşmaya varılan planın sendikaları ve piyasayı koruduğunu söyledi.
İngiltere’de Brexit krizi: 2 bakan istifa etti
İngiltere’de, Brexit Bakanı Dominic Raab ile Çalışma ve Emeklilik Bakanı Esther McVey, Avrupa Birliği ile varılan taslak Brexit anlaşmasını destekleyemeyeceklerini söyleyerek istifa etti. Bugün ayrıca dört bakan yardımcısı da görevi bıraktıklarını açıkladı. Kabinenin Çarşamba akşamı Avrupa Birliği ile varılan anlaşmaya destek vermesi sonrası istifa eden ilk bakan Dominic Raab oldu. Dominic Raab, anlaşmayı “vicdanı rahat bir şekilde destekleyemeyeceğini” söyledi. Raab istifa mektubunda “Kuzey İrlanda için önerilen yönetim anlayışı İngiltere’nin bütünlüğü için ciddi bir tehdit” ifadesini kullandı. Çalışma ve Emeklilik Bakanı Esther McVey de istifasını açıklarken, “Dün kabineye getirilen anlaşma, referandumun sonucuna saygı göstermiyor” dedi. Raab’ın istifasının ardından İngiliz Sterlini sert şekilde düştü ve yüzde 1,1 değer kaybederek ABD Doları karşısında 1,28 seviyesine geriledi.
BRÜKSEL