DSG’nin yakalanan IŞİD’lilerin uluslararası gözlemcilerin katılımıyla özel bir mahkemede yargılanması talebi üzerine İsveç yönetimi bu konuda girişim başlattı. 3 Haziran’da ilk toplantısı yapılacak olan girişime Hollanda, Fransa, İngiltere ve Belçika’nın olumlu yanıt verdiği bildirildi.
Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Kuzey ve Doğu Suriye’de gerçekleştirdiği operasyonlarda yakalanan IŞİD’lilerin uluslararası gözlemcilerin katılımıyla özel bir mahkemede yargılanması için Stockholm yönetimi harekete geçti. Söz konusu bir yargılama için İsveç’in girişimiyle 3 Haziran’da ilk uluslararası toplantının gerçekleşeceği öğrenildi. Toplantının hazırlıklarına ilişkin Fransız haber ajansı AFP’ye bilgi veren İsveç İçişleri Bakanı Mikael Damberg, devletlerin böylesi bir yargılanmayı artık gündemlerine almaları gerektiğini belirtti.
Bakan Damberg, toplantıya katılacak ülke temsilcilerinin sadece görüş alışverişinde bulunmayacağını, aynı zamanda IŞİD’lilerin hangi suçlardan yargılanacağını belirleyeceğini söyledi. İsveçli bakanın verdiği bilgilere göre hali hazırda Hollanda, Fransa, İngiltere ve Belçika girişime olumlu yanıt verdi. Yerinde yargılama IŞİD’lilerin Avrupa’ya getirilip yargılanmaları yerine, bulundukları yerde mahkeme karşısına çıkmalarının daha iyi olabileceğini savunan bakan Damberg, gerekçesini ise şu sözlerle dile getirdi: “Bulundukları Ortadoğu’da mahkemenin kurulması daha fazla kişinin yargılanması ve yargılanacak kişiler hakkında daha fazla bilginin toplanması açısından önemli olur diye düşünüyoruz.”
Avusturya da istiyor
Geçen ay Avusturya da DSG’nin elindeki IŞİD üyelerinin uluslararası bir savaş suçluları mahkemesinde yargılanması için harekete geçmişti. Bunun için Avusturya İçişleri Bakanı Kickl, Avrupa Birliği Komisyonu’na başvurmuştu. Avrupa Birliği Viyana’nın bu talebine henüz bir yanıt vermedi.
Trump çağrı yapmıştı
ABD Başkanı Donald Trump, geçen şubat ayında “ABD Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı ortaklarından, Suriye’de yakaladığı 800’ü aşkın IŞİD savaşçısını yargı önüne çıkarmak için geri almasını istiyor. Başka alternatif yok, zira onları serbest bırakmaya zorlanırız” çağrısında bulunmuştu. Ancak şimdiye kadar özellikle Almanya ve İngiltere gibi ülkeler Trump’ın talebine olumsuz yanıt vermişti.
800 yabancı IŞİD’li
2 bin 800’den fazla IŞİD’li YPG’e bağlı özel birliklerin Suriye’nin kuzeyinde yaptığı operasyonlarda yakalanmıştı. Bunlardan 800’den fazlası çoğu batılı ülkeler olmak üzere 46 değişik devletin vatandaşları. Şimdiye kadar sadece Fransa, Endonezya, Rusya, Fas ve Sudan YPG’nin sağ yakaladığı vatandaşlarını Kuzey Suriye yönetiminden istemişti.
STOCKHOLM