HDP yönetimindeki Mardin’in Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkanı Yılmaz’ın, 2014 tarihli bir kavuşturma gerekçe gösterilerek görevinden uzaklaştırmasına tepki gösteren Mardin Baro Başkanı Elik, “Yıllardır orada bekletilen bu dosya bugün yeniden canlandırılarak, diriltildi” dedi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Mardin’in Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkanı Nilüfer Elik Yılmaz, İçişleri Bakanlığı kararı ile bu sabah görevinden uzaklaştırılarak, yerine İlçe Kaymakamı Hüseyin Çam kayyum olarak atandı. Yapılan kayyum atamasına ilişkin açıklama yapan Mardin Valiliği, Eşbaşkan Yılmaz’ın 2014 yılına ait bir kovuşturma dosyası ile Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bu yıl “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla hakkında başlatılan 2 ayrı soruşturmadan kaynaklı görevden uzaklaştırıldığını belirtti.
Kararla birlikte polis ablukasına alınan belediyeye girişler engellenirken, görevden uzaklaştırılan Belediye Eşbaşkanı Yılmaz, ilçe halkı ile birlikte kayyum atama kararını belediye önünde protesto etti.
Eşbaşkan Yılmaz: Halk bizi seçti
Görevden alınmasına ilişkin konuşan Eşbaşkan Yılmaz, hükümetin kayyum atamalarıyla ‘Halkın iradesini kabul etmiyoruz. Biz zorla burada oturacağız’ mesajı verdiğini belirtti.
Kayyum atanmasının “hukuksuzluk” olduğu vurgulayan Yılmaz, tepkisini “Halk bizi seçti. Halk bu iradeyi bize teslim etti. Ortada hiçbir şey yokken HDP’li belediyelere kayyum atanması siyasi bir darbedir” diyerek gösterdi.
Eşbaşkan Yılmaz, kayyum atamalarıyla birlikte belediyelerin tekrardan karakola çevrildiğine de dikkat çekti. Yılmaz, “Bu halka tahammülsüzlüktür. Biz burada halkımıza hizmet için bulunuyoruz. Halkın talebi doğrultusunda biz kayyumun duvarlarını yıktık. Halka gittiğimizde, ‘belediye halkın ise halka açılsın’ diyorlardı. Biz gelir gelmez belediyeyi halka teslim ettik. Duvarları yıktık. Karakol değil belediyenin şekli ve şemasını ortaya çıkardık” dedi.
3 ay önce ifadesi alındı
Görevden uzaklaştırılmasına gerekçe olarak gösterilen hakkındaki kovuşturma ve soruşturmalar üzerinde duran Yılmaz, HDP’in bir önceki dönem Mardin Milletvekili Nursel Yıldırım’ın 2011 yılında tutuklandığı sırada not defterinde kendi isminin yer aldığı ve bu gerekçe gösterilerek hakkında bir dosya açıldığını aktardı. Yılmaz, “Benim ismimin milletvekilimizin not defterinde yer alması kadar doğal bir şey olamaz. Bu dosya kapanmıştı. Hiçbir şekilde ifadeye de çağrılmamıştım. Bundan 3 ay önce tekrar ifademi aldılar. Aynı sorular tekrar soruldu. Bu dosyayı sadece kayyum atanmasına bir gerekçe olarak gösteriyorlar. Kapatılmış bir dosyayı tekrar gündeme getiriyorlar” bilgilerini paylaştı.
‘Bu dosya atıl bir dosyaydı’
Avukatı olan Mardin Baro Başkanı İsmail Elik ise, Yılmaz hakkındaki dosyanın kapatılmadığını ancak uzun süredir rafa kaldırılmış olduğunu ifade etti.
Kayyum atanması için dosyanın yeniden canlandırıldığını söyleyen Elik, “Bu dosya atıl bir dosyaydı, seçimden sonra hızlandırdılar. Yıllardır orada bekletilen bu dosya bugün yeniden canlandırılarak, diriltildi” dedi.
Kaynak : MA