Moskova ve Berlin’de dayatılan ve zaten resmen imzalanmayan ateşkes tümüyle sona erdi. Hafter kuvvetleri Misrata’ya doğru ilerlerken, ULO sözcüsü Mismari Libya’daki çözümün ancak silahla sağlanabileceğini ilan etti
Libya’da Moskova-Ankara öncülüğünde dayatılan ateşkes, fiili olarak sona erdi. Cenevre’deki Ortak Askeri Komite toplantısının bu hafta yapılacağı iddia edilirken, Hafter güçleri, liman kenti Misrata’ya doğru yola çıktı, Özellikle Ebu Kurayn kenti çevresinde yoğun çatışmalar yaşanırken Libya Ulusal Ordusu (LUO) sözcüsü Ahmed el-Mismari, çatışmalarda Serrac güçlerinin yanında çok sayıda Suriyeli unsurun da öldüğünü belirtti. Trablus hükümeti yaptığı yazılı açıklamada, çatışmaların başladığını doğruladı. Trablus hükümetine göre Hafter güçleri, Ebu Kurayn kentine doğru hareketlilik içerisinde. Bu hareketliliğin, 120 kilometre daha uzaktaki stratejik liman kenti Misrata’ya yönelik operasyon olduğu belirtildi. Associated Press’e konuşan analist Jalel Harşawi ise, Halife Hafter’in taktik bir cephe açarak, mevcut durumda Trablus hükümetini savunan Misrata kökenli milisleri Misrata’ya çekmeye çalıştığını belirtti. Önce 12 Ocak’ta Ankara ile Moskova öncülüğünde yapılan, sonra da 19 Ocak’ta Berlin’de elde edilen ama Hafter tarafından zaten hiç imzalanmamış olan ateşkes, böylece fiili olarak sona erdi.
Çözüm silah yoluyla
Halife Hafter liderliğindeki LUO’nun sözcüsü Mismari, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Berlin’de yapılan ateşkes çağrılarına rağmen Misrata’nın güneydoğusundaki Ebu Kıreyn bölgesine düzenledikleri saldırının “Burada yaşanan askeri hareketliliğe karşı önleyici bir operasyon olduğunu” belirtti. Mismari, Libya krizine yönelik uluslararası girişimlere değinerek, “Libya’daki sorunun çözümü siyasetle değil ancak silah yoluyladır” ifadesini kullandı.
Cenevre nafile mi olacak?
Sahada bunmar olurken, taraflar bir yandan da Cenevre’de bu hafta içinde yapılması beklenen Ortak Askeri Komite toplantısına hazırlanıyor. İki taraftan 5’er temsilcinin katılacağı toplantı için LUO’nun Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame’ye isim listesini gönderdiğini bildirdi. BM Güvenlik Konseyi, Berlin Zirvesi’nin sonuçları hakkında geçen Salı günü düzenlenen toplantının ardından yapılan açıklamada, “Libyalı taraflar mümkün olan en kısa sürede ateşkes anlaşması yapmak için 5+5 askeri komiteye yapıcı bir şekilde katılacaklar” denilmişti. Gözlemciler bu askeri komitenin oluşumunu Berlin Zirvesi’nin en önemli başarılarından biri olarak görüyor ama savaş koşullarında toplantının nasıl yapılacağı hala tartışmalı.
Silah akışı sürüyor
Öte yandan Türkiye’nin Trablus’a paramiliter güçler ve ağır silahlar göndermeye devam ettiği bildiriliyor. BM’nin Libya Misyonu (MANUL), Berlin konferansındaki taahhütlere rağmen Libya’ya yönelik silah ambargosunun ihlal edildiğini belirtti. MANUL, ülke ismi vermeden “Bu kırılgan ateşkes, çoğu Berlin Konferansı’na katılan üye ülkeler tarafından yabancı savaşçı, silah, cephane ve ileri sistemler taşınması nedeniyle bugün tehdit altında bulunuyor” dedi. MANUL, ülkenin doğusu ve batısındaki havaalanlarına son on gün içerisinde, her iki tarafa yönelik “ileri silahlar, zırhlı araçlar, danışmanlar ve savaşçılar” sevk etmek için uçuşlar yapıldığına dikkat çekti.
Petrol üretimi düştü
Öte yandan Libya’da 18 Ocak’tan bu yana temel petrol terminallerinin bloke edilmesi nedeniyle üretim yüzde 75 oranında düştü. Ulusal Petrol Şirketi’ne (NOC) göre, günlük 1,2 milyon varil olan petrol üretimi, 230 bin varile düştü. Bu da petrol üretiminin yüzde 75 oranında düştüğünü gösteriyor.
HABER MERKEZİ