Risk altında işçilerin önlem alınmadan ölümüne çalıştırıldığı sektörlerden biri olan tekstilde yaşananlara dair rapor açıklayan Dev-Tekstil Sendikası, sektörde yaşanan ölümcül ihmalleri gözler önüne serdi
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev-Tekstil) virüse karşı üretimin hangi koşullarda devam ettirildiğine dair rapor hazırladı. Önceki gün açıklanan rapora göre, hiçbir önlem alınmadığı gibi, işçiler işsizlikle baş başa bırakılırken, bazı işçiler ise virüs şüphesi olmasına rağmen zorla çalıştırılıyor.
Fabrikalarda önlemlerin işverenin insafına bırakıldığı vurgulanan raporda, “‘Çarklar dönsün’ denilerek hala bırakılmaya devam ediliyor” denildi. İşçilerin can güvenliği için yeterli önlem alınmadığını altı çizilirken, raporda, işçilerin ücretsiz izin, zorla yıllık izin kullandırma gibi uygulamalara maruz kaldığı gibi birçok yerde işçilerin işten çıkartıldığı belirtildi. Açıklanan önlem paketlerine de değinilen raporda, “Toplu taşıma araçlarına yüzde elli sınırlaması getirildiğinde bile ilk olarak işçi servisleri bunun dışında bırakıldı” denilerek henüz işçiler için bir önlem alınmadığının altı çizildi. Bazı yerlerde kısmi önlem alındığını, bunun yetersiz olduğu belirtilen raporda çalışma koşullarına dikkat çekilerek, “Yüzlerce, binlerce işçi aynı anda aynı kapıdan işe girip çıkmaktadır. Yüzlerce, binlerce el, aynı yere parmak basarak parmak okutmak zorunda bırakılmıştır” denildi.
‘Telefonları topladılar’
İşverenlerin işçilerin hayatını riske atan uygulamalarına da yer verilen raporda, yurt dışından gelen ve karantinaya dahi alınmayan işverenlerin birimlerde denetim yaptıkları belirtilerek, “İşe girişte işçilerin cep telefonlarını toplamayı çalışma yaşamında meşru olmayan bir kural haline getirenler, işe girişlerde ateşi olan işçilere yüzlerini yıkattırıp ateşlerini düşürdükten sonra üretime devam ettirdiler” denildi.
‘Saklayanlar var’
“Verilen izinlerin kapsamının belirsizliği işçileri endişeye sevk etmektedir. Daha da önemlisi semptom gösteren işçilerin saklanıyor olması, sonrasında açığa çıkması işçilerde olan endişe ve kaygıyı haklı olarak artırmaktadır” denilen raporda, “Evde kal” çağrıları yapılırken, binlerce işçinin risk altında çalıştığına işaret edildi.
‘Bulunduğun yerde ye’
Sendikaya ulaşan bilgilere de yer verilen raporda, İstanbul başta olmak üzere üretimin birçok yerde devam ettiği ve karşılaşılan temel sorunun yetersiz önlem, ücretsiz izin, zorla yıllık izin kullandırma, yıllık izinleri olmayanlardan ücret kesme, işten atma şeklinde olduğu belirtildi. Raporda yer verilen başka bir bilgi ise, bazı işyerlerinin virüsü fırsata çevirdiği ve işçilere sıcak yemek vermediği, verilen ekmek arası öğünün yemekhanede değil uygun bulunan yerde yenmesi talep edildiği, yine bazı işyerlerinde ise evden yemek getirme uygulamasının dayatıldığı belirtildi.
‘Ateşini ölçüp…’
Antep’te faaliyet gösteren Art Halı’da yaşananlara da yer verilen raporda şunlar denildi: “İşçilerin aktardığına göre patronlar ‘devlet kapatma kararı almayana kadar kapatmam’ diyor. Önlemler ise işe girişlerde işçilerin sıcaklık derecelerinin ölçülmesi. Yine işçilerin aktardığına göre yüksek çıkanların elini yüzünü yıkatıp tekrar ölçüp içeriye alınıyor.”
‘Yemekle makineye bakıyoruz’
Yine Merinos fabrikasında ise çay ve sigara istirahatının kalktığı, ekmek arası yemeğin ise makine başında yenildiği belirtilerek işçilerin aktarımına yer verildi: “Makina durunca ekmeği bırakıp makinaya bakıyoruz. Neymiş efendim kalabalık ortam olmayacakmış. Serviste üst üste biniyoruz, girişte parmak okutuyoruz. 3 bin adam giriş çıkışta üst üste çıkıyoruz. Önlem alınacaksa kapat fabrikayı. İllaki bulaşsın mı virüs? Tozun içinde yemek yiyoruz.”
EKONOMİ SERVİSİ