AKP’nin kriz yok dediği Türkiye’de Asgari ücret 4 bin 253, açlık sınırı 6 bin 391 lira
Yılbaşında yapılan asgari ücretin yılın ilk ayında erimesi ve fiyatların yükselmesiyle iktidara olan tepkiler de arttı. Buna karşı AKP iktidarı çareyi ücretleri yeniden düzenlemekte ararken, enflasyonun çok yüksek olması yapılacak zammı şimdiden ertti. Açlık ve yoksulluk sınırı ise asgari ücretin çok çok üstüne çıktı. Türk-İş, haziran ayına ilişkin “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Rapora göre, haziran ayı itibariyle 6 bin 391 liraya ulaşan açlık sınırı, mevcut asgari ücreti 2 bin 137 lira geride bıraktı. Mutfak enflasyonu yüzde 117 olarak hesaplandı.
Yoksulluk sınırı 20 bin TL
Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 6 bin 391 TL’ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 20 bin 818 TL’ye, Bekâr bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 8 bin 313 TL’ye yükseldi.
Zamsız gıda
Türk-İş hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlara göre, içme sütü üretimi ve toplanan inek sütü miktarı azalıyor. Girdi ve tedarik maliyetlerinin de artmasıyla haziran ayında da hem süt hem yoğurt hem de peynir fiyatları artış gösterdi. Sütte 1 aylık zam yüzde 13 olarak tespit edildi. Alım gücü eriyen tüketiciler için çıkarılan 900 ve 800 gramlık paketlerin ardından 750 gramlık beyaz peynirler de raflarda görüldü. Kuzu, tavuk ve yumurta fiyatlarında düşüş gözlendi. Dana, balıketi yeşil ve kırmızı mercimek fiyatları arttı. Bir ayda nohut yüzde 18, kuru fasulye ile yağlı tohumlar (kuruyemişler) yüzde 13 zamlandı. Ayrıca yumurta fiyatlarının çok gerilemesi nedeniyle zarar eden bazı yumurtacıların kümeslerini kestikleri ve kapattıkları uzmanlarca ifade edildi. Makarna, pirinç, bulgur ile un ve irmik fiyatlarının tamamı yükseldi.
Karpuz yüzde 230 zam aldı!
Semt pazarlarında maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri ve pazı, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları geriledi. Çok tüketilen patates ise hâlâ 10 TL’nin üzerinde satılmaya devam ediyor. Taneli sebzelerden barbunya, fasulye, yaz sebzelerinden domates, kabak, patlıcan, biber fiyatları geriledi. Bezelye ve kuru soğan sabit kaldı. Limon zamlandı. TÜİK’e göre kavun-karpuz üretici enflasyonu yıllık yüzde 230 olarak gerçekleşti. Özellikle karpuzun haziran ayı sonunda bile tanesi ortalama 35 TL’ye satılmasıyla hem semt pazarlarında hem marketlerde dilimle karpuz satışı yaygın hale geldi.
Alarm takıldı
Ayçiçek yağı, zeytinyağı, tereyağı ve margarin ürünlerinin hepsi zamlandı. Margarin 1 ayda yüzde 11 zamlandı Bazı marketlerde sıvı yağlara alım sınırı ve ürünlere hırsızlığa karşı alarm takılması uygulamaları devam devam ederken tanesi 50 TL’yi bulan 200 gramlık tereyağı paketlerine de alarm takılmaya başlandı. 2001’den bu yana sırasıyla, pancar üretimine gelen kota, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve çiftçiye destek yerine örneğin bu aydan başlayıp Ekim 2022’ye kadar sürecek sıfır gümrükle 400 bin ton şeker ithali izni gibi düzenlemeler, şeker fiyatlarının yıllar içinde artmasının en temel sebeplerini oluşturdu. Mayıs ayında yüksek oranlarda zamlanan çay ve ıhlamur fiyatları bu ay da değişmedi. Pekmez fiyatı da sabit kaldı. Siyah ve yeşil zeytin, salça, reçel, bal fiyatları yükseldi. Baharatlar ortalama yüzde 16, tuz yüzde 18 zamlandı. EKONOMİ SERVİS