Kazakistan’ın Astana olan ismi değiştirilen başkenti Nursultan’da Suriye savaşının sonlandırılması iddiasıyla düzenlenen toplantıların 12.’si sona erdi. Rusya, Türkiye ve İran’dan heyetlerin katılımıyla ikili ve üçlü görüşmelerin yapıldığı toplantılarda Şam, Suriyeli silahlı muhaliflerin temsilcilerinin yanı sıra göreve gelişinin ardından ilk kez Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in temsilcileri de yer aldı. Suriye’de anayasa komitesi ve İdlib’in gündeme alındığı görüşmelerden sonuç elde edilemedi. Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, 12. Astana görüşmelerinin başarısız olduğunu, anayasa komitesi konusunda taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığını duyurdu.
Rusya’dan Türkiye eleştirisi
Lavrentyev, görüşmeler sonrası düzenlediği basın toplantısında ise İdlib konusu üzerinden Türkiye’yi eleştirdi. “Türk dostlarımızla ılımlı muhalifler İdlib’de geriye kalan teröristleri yok etme çalışmalarını yerine getiremediler” ifadesini kullanan Lavrentyev, El Nusra öncülüğündeki Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) İdlib’in büyük bölümünde kontrol sağlamış olabilmesini dile getirerek, “Elbette ki bu, pek çok soru işaretine ve bizde büyük bir hayal kırıklığına yol açıyor” dedi.
‘Özel olarak endişeliyiz’
Lavrentyev konuşmasına şöyle devam etti: “Rusya ve Türkiye liderlerinin geçtiğimiz senenin eylül ayında Soçi’de anlaşmaya varmalarının (Soçi Mutabakatı) üzerinden yeterince uzun bir zaman, neredeyse altı ay geçmiş olması, bizi İdlib’deki durum konusunda özel olarak endişelendiriyor.” Şu anda İdlib topraklarının neredeyse tamamının HTŞ denetiminde olduğunu sözlerine ekleyen Lavrentyev, “Heyet Tahrir Şam dediğimiz aslında El Nusra Cephesi’nin yeniden biçimlendirilmiş hali” sözlerini kaydetti.
DIŞ HABERLER