Özellikle Kürtçe konserler ve tiyatro oyunları AKP’li belediyeler tarafından yasaklanıyor. Derince’de Aynur’un konseri, Muş’ta Metin ve Kemal Kahraman’ın konseri, Bitlis’te de Sêrka Karwan grubunun konseri yasaklandı. Yasaklar tepki çekti
Kürtçe kültür ve sanat etkinliklerine getirilen yasaklara tepki gösteren Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Berfin Emektar ‘kapalı bir mekânda valilik iznine gerek yok. Ama mesele ya da söz konusu Kürtçe olduğunda valilik izni başta olmak üzere, oyun texstleri, metin, oyuncu kadrosunun hepsi isteniyor’ dedi
Mezopotamya Ajansı’ndan Eylem Akdağ’ın haberine göre Berfin Emektar, Kürt sanatına karşı yapılan engelleme ve yasaklamaların komik gerekçelerle yapıldığını söyledi. Kendilerine dönük engelleme gerekçelerinin “mülki amirin inisiyatifi” olarak yansıtıldığını belirten Emektar, “Bizlere, ‘biz Kürtçe’yi yasaklamıyoruz etkinliğe dair kaygıyı yasaklıyoruz’ üzerinden sözler sarf ediliyor. Ama nedense yasaklanan bütün bu etkinlikler Kürtçe. Bu da ironi bir şey” dedi.
İlk kez yapılmıyor
Amed Şehir Tiyatrosu olarak ilk kez yasak ve engellemelere maruz kalmadıklarını söyleyen Berfin Emektar, oyunlarının birçok yerde çeşitli gerekçelerle engellendiğinin altını çizdi. Tuttukları her salonda valilik izninin istendiğini aktaran Emektar, “Prosedür olarak böyle bir şey yok. Bir belediye etkinliğinde, kapalı bir mekânda valilik iznine gerek yok. Ama mesele ya da söz konusu Kürtçe olduğunda valilik izni başta olmak üzere, oyun texstleri, metin, oyuncu kadrosunun hepsi isteniyor. En son Mardin Valiliği, Kürtçe ‘Tartuffe’ oyununu engelledi. Bir özel sektör salonunda yapmamıza rağmen bu oldu. Yine telefonla aranarak, hiçbir yazılı gerekçe sunmadan yapıldı. Ve biz o oyunu oynayamadık. Sonra kamuoyunda ses getirince, komik gerekçelerle pandemi kaynaklı engellendiği söylendi” dedi.
Emektar ayrıca, “‘Bizim meselemiz Kürtçe değil deniliyor’ ama her seferinde nedense ne olduğuna dair bir şey söylenmiyor. Kürtçe değil de ne? Neden Tartuffe yasaklanıyor. Türkçe Tartuffe yasaklanmış mı? Ama biz nedense böyle yasaklarla karşılaşıyoruz” diye ekledi.
‘Yol yoksa yol açarız’
Tüm saldırılara karşı Kürtçe tiyatroyu sahipleneceklerinin altını çizen Emektar, devamla şöyle konuştu: “Yaşananlar ‘Onlar bunları yasakladı ve biz vazgeçiyoruz’ anlamına gelmiyor. Asla Kürtçe sanat yapmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu yeni bir şey değil. 25 yıldır Kürt tiyatrosu yapıyoruz ve bu yasaklamalarla ilk defa karşılaşmıyoruz. 25 yıl öncede vardı, 10 yıl önce de vardı, geçen ay da vardı ve önümüzdeki yıllarda olmayacağının hiçbir garantisi yok. Ama biz Kürt tiyatrosunu yapmaya devam edeceğiz. Belki onların salonlarında yapmayabiliriz belki buna engel koyabilirler ama elbette Kürt sanatçıları, tiyatrocuları, müzisyenleri kendi sanatını yapmak için her zaman bir yol bulacak. Bir yol yoksa da her zaman ki gibi bir yol açılır. Tüm baskılara rağmen işimizi yapmaya devam edeceğiz.”
MKM’den tepki
Mezopotamya Kültür Merkezi de sanal medya hesabından Kürtçe konser ve oyunların yasaklanmasına tepki göstererek bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Mezopotamya Kültür Merkezi olarak Amed Şehir Tiyatrosu’nun ve Aynur Doğan’ın yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz” denildi.
Meclis’e taşındı
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Derince’de düzenlenecek Aynur Doğan konserinin günler kala belediye tarafından iptal edilmesinin gerekçesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.
Önergesinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Batmanlı gençlerle buluşmasında Aynur Doğan’ın “Dar hejîrokê” şarkısının söylendiğini hatırlatan Gergerlioğlu, “Bu etkinlikte ‘detaylı inceleme’ yapılmamış mıdır? Yapılmışsa ‘Dar hejîrokê’ şarkısının sadece Aynur Doğan söylediğinde mi uygun olmadığı düşünülmektedir” dedi.
DİYARBAKIR