Kars’tan İstanbul’a kadar birçok kentte birçok tarihi yapı yok olma ile karşı karşıya
Birçok döneme tanıklık etmiş tarihi yapılar bir yandan koruma altına alınmayışları bir yandan ise yurttaşların tahrip etmesi ile yok olma tehlikesi altında. Kars’tan İstanbul’a kadar birçok kentte birçok tarihi yapı yok olma ile karşı karşıya.
Çöple dolu
İstanbul Fatih’te bulunan Doğu Roma İmparatorluğu döneminden kalma tarihi Aziz Polieuktos Kilisesi’nin kalıntıları her geçen gün zarar görüyor. Kilise kalıntılarının etrafı tellerle çevrilse de telleri kesip içeri giren bazı kişiler kalıntıların arasına derme çatma çadırlar kurarken, ayrıca tarihi kilisenin kalıntıları ise çöplerle doluyor.
Duvarları kazımışlar
Kars’ta ise UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde 16. sırada yerini alan Ani Harabeleri’ndeki tarihi yapıların üzerine yazılan yazılar ile yapının dokusu yok edilmiş durumda. Yapıtın duvarlarına bazı ziyaretçilerin tebeşirlerle yazı yazıp, şekiller çizdiği, bazılarının da taşları kesici aletlerle kazıyarak, kendisinin veya sevdiklerinin isimlerini yazdıkları görülüyor.
2016’da UNESCO’ya alındı
Kars’a 42 kilometre uzaklıkta bulunan ve yüzyıllar boyunca farklı kültür ve medeniyetlere beşiklik etmiş, tarihin en büyük hazinelerinden biri olan Ani Harabeleri Temmuz 2016’da Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yerini aldı. Ani’nin en eski tarihinin MÖ 5000 yıllarına kadar uzandığı düşünülürken, yapının dış cephe surlarının Bagratlı Kralı Aşot tarafından MS 964 yılında yaptırılmaya başlandığı ve daha sonra Kral 3. Sembat 978 yılında 2. takviye sur sistemini yaptırdığı belirtilir. 4.5 kilometre uzunluğundaki dış cephe surları, sur içindeki antik kentte bulunan cami, kilise, hamam, saray, kervansaray, köprü ve bunun gibi yapılardan oluşmuş 21 tescilli taşınmaz ile birlikte, arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiş bölgemizdeki en önemli yerlerdendir.
KÜLTÜR SERVİSİ