Yaşamını yitiren HPG’lilerin ailelerini arayan askeri yetkililer, parçalanmış ve tanınmayacak derecedeki cesetleri ailelere gösteriyor. Psikolojik travma yaşatılan ailelere cenazeleri de verilmiyor
Siirt kent merkezinde Zevye Mezarlığı’nın kimsesizler kısmında 14 mezar bulunuyor. Bilgilere göre; bu cenazeler kentin Herekol Bölgesi ile Baykan ilçesinde 20-28 Eylül tarihlerinde çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren HPG’lilere ait. Mezarların üzerinde yaşamını yitirenlerin ölüm tarihleri ve sıra numaraları var. Yaşamını yitirenlerin aileleri, yetkililer tarafından “gelin cenazenizi alın” denilerek aransa da şimdiye değin hiçbir aileye cenazeleri teslim edilmiş değil.
Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA DER) Siirt Temsilcisi Leyla Özalp, ailelere yapılan zulme dair konuştu.
28 Eylül günü Herekol Bölgesi’nde çıkan çatışmada 5 HPG’linin yaşamını yitirdiği bilgisinin askeri yetkililer tarafından iletilmesi üzerine ailelerin kendilerine ulaştığı bilgisini paylaşan Özalp, 5 cenaze için 15 ailenin çağrıldığını, ancak bu ailelerden hiçbirisine cenazelerinin teslim edilmediğini söyledi.
Özalp, 20 Eylül günü Baykan ilçesinde yer alan Milê Miskê Bölgesi’nde çıkan çatışmada 3 HPG’linin yaşamını yitirmesinin ardından da bazı ailelerin karakola çağrıldığını aktardı.
‘Dalga geçer gibi çağırıp geri yolluyorlar’
Yaşamını yitirenlerin kimlik teşhisi için ailelere haber verildiğini, ancak giden ailelerin teşhisine izin verilmediğini söyleyen Özalp, ailelerin karşılaştığı durumu şöyle özetledi: “Aileler çağrılıyor ancak kiminin DNA testi bile yapılmıyor. Cenazeler hastane morgunda üç gün bekletildikten sonra kimsesizler mezarlığına defnediliyor. Burada amaç ailelere işkence yapmak. Kimi ailelere parçalanmış cenaze gösteriliyor. Kimisine ‘cenaze sizin, gelin alın’ diyorlar. Gidince de ‘bu cenaze sizin değil’ deyip, adeta dalga geçer gibi geri yolluyorlar.”
Psikolojik travma
Özalp, götürüldükleri morgda parçalanmış cenazelerle karşılaşan ailelerden bazılarının ise psikolojik travma yaşadığını ifade etti. Özalp, 3 kişiye ait parçalanmış cenazelerin siyah bir poşet içerisinde aynı mezara gömüldüğü bilgisinin de yine aileler tarafından kendilerine iletildiğini anlattı.
Kimsesizler mezarlığına şimdiye değin 20 cenazenin defnedildiği bilgisini veren Özalp, bunlardan 6’sının aileleri tarafından teşhis edilerek alındığını, 14 cenazenin ise halen mezarlıkta gömülü bulunduğunu kaydetti.
60 aile çağrıldı
Yetkililerce telefonla aranıp, çocuklarının cenazesini almaları istenmesi üzerine ambulansla Pervari ilçesinde gelen bir aileye, ‘Bu cenaze sizin değil’ denildiğini, yine ‘DNA testiniz uyumlu’ denilerek Adana’dan çağrılan bir başka aileye ise, gelince cenazenin onlara ait olmadığının söylendiğini dile getiren Özalp, “Bunlara benzer şekilde 60 aile çağrılıyor. Çağrılan ailelere çocuklarının yerlerini bilip bilmedikleri soruluyor. Ailelerden hiçbirine cenazeleri verilmiş değil. Cenazeler üzerinden aileler yönlendirilmek isteniyor. Yüksekova, Urfa, Batman, Van, Diyarbakır, Adana ve daha birçok yerden aileler telefonla aranarak rahatsız ediliyor” diye konuştu.
Yaşamını yitirenlerin cenazelerine ve ailelerine yaşatılan bu durumları “vahşet” olarak tanımlayan Özalp, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.
Kaynak: MA