Selahattin Demirtaş’ın duruşmasını izlemek için gelen ve duruşmaya alınmayan Sınır Tanımayan Avukatlar Üyesi Per Stadig, 1988 yılında ilk kez Türkiye’ye geldiğini o dönemde Askeri Mahkemelere dahi alındıklarını ve duruşmaya alınmama gibi bir sorun yaşamadıklarını söyledi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılandığı davanın duruşmasını izlemek için İsveç’ten gelen Sınır Tanımayan Avukatlar üyesi Per Stadig ve Stende Geer Sincan Cezaevi Kampüsü’nden içeri alınmadı. Sınır Tanımayan Avukatlar uzun süre beklemelerine rağmen içeriye alınmaları üzerine kampüs önünde ayrıldılar. Avukatların ayrılmasından 4,5 saat sonra karar veren mahkeme heyeti duruşmaya alınabileceklerini belirtti.
‘Askeri Mahkemelere dahi alınıyorduk’
Sincan Cezaevi Kampusu’ndan geri dönen avukatlar Mezopotamya Ajansı’a değerlendirmelerde bulundu. Avukatlardan Per Stadig, Türkiye’ye birçok kez duruşmaya katılmak için geldiğini ve daha önce böyle bir uygulama ile karşılaşmadığını söyledi. 1988 yılından bu yana Türkiye’de yargılama süreçlerini takip ettiğini kaydeden Stadig, “Onlarca defa geldim ama daha önce böyle bir uygulama ile karşılaşmadım. Sınır Tanımayan avukatlar olarak ilk kez geliyorum. 1988 yılında ilk kez geldim o dönemde Askeri Mahkemelere dahi alınıyorduk, böyle bir sorun yaşamadım” dedi.
‘Yanıt verilmedi’
Stadig, akredite olmadığı gerekçesiyle duruşmaya alınmamalarına ilişkin ise, “Kendi ülkemizde Adalet Bakanlığı tarafından Türkiye’nin Adalet Bakanlığı’na duruşmayı izlemek istediğimize dair yazı yazıldı ancak cevap verilmedi” diye belirtti. Demirtaş’ın duruşmasına alınmayan avukat Stende Geer ise duruşmaya alınmamaları için bir gerekçe olmadığını söyledi. Stende Geer “Dava dosyasında güçlü bir dayanak olmadığından kaynaklı görünür olmasını istemiyor olabilirler” ifadelerini kullandı.