Rusya ile Türkiye’nin İdlib’de ‘silahlardan arındırılmış bölge’ oluşturma yönündeki mutabakatın her an değişebileceğini belirten Suriyeli muhalif siyasetçi Neisa, Türkiye’nin asıl hedefinin Kuzey Suriye olduğunu söyledi
Rusya ile Türkiye arasında İdlib’de “silahlardan arındırılmış bölge” oluşturma yönündeki mutabakatın ardından selefi grupların 15 Ekim’e kadar 15- 20 kilometrelik alandan geri çekilmesi planlanıyor. Mutabakat çerçevesinde Türkiye’nin ne yapacağı ise merak konusu oldu. Suriyeli muhalif siyasetçi Eksem Neisa, İdlib’e yönelik anlaşmaların kısa süreli olduğunu ve Türkiye’nin Suriye’ye müdahale amacının Kuzey Suriye’de kurulan demokratik sistemi tasfiye etmek olduğunu ifade etti.
Anlaşma sonuç vermeyecek
Çatışmasız bölgeler anlaşmasının sonuç vermeyeceğini ifade eden Neisa, “Tahran, Soçi toplantıları öncesi ve sonrasında gerçekleşen toplantılar ve alınan kararlar sürelidir ve her an bozulmaya müsait durumdadır. Aslında bu anlaşmalar Türkiye ile Rusya’nın kendi çıkarları temelinde ellerindeki kartları sahaya sürdüklerini gösteriyor. Türk devleti siyasi çıkarlarını garantiye almak için kullandığı bu kartlarla bölgesel ve küresel güçleri bir şekilde tahrik etmek istiyor. Asıl amaçları Kuzey Suriye’dir. Türk devleti dengeleri kendi lehine çevirerek, Kuzey Suriye’de ortaya çıkan özerk yönetimi zayıflatarak ortadan kaldırmak ve bu alanda kendi hakimiyetini geliştirmek istiyor. Türkiye bu amaçla Soçi toplantısında kapılarını açarak sorunların ortaya çıkmasını istedi.
Toplantı başarısız oldu
Suriye Gelecek Partisi Şehba Bürosu Başkanı Aladdin El-Xalid ise İdlib’de “silahsız bölge” oluşturmanın Türkiye’nin Suriye’deki varlığının kalıcılaşması anlamına geldiğini söyledi. Tahran’daki İran, Rusya ve Türkiye üçlü toplantısının başarısızlıkla sonuçlandığını kaydeden ElXalid, toplantı sonrası Rusya’nın İdlib krizinden kurtulmak istediğini belirterek, “Bunun üzerine, Güvenlik Konseyi’nden toplantı istedi ve Konsey de İdlib’de savaş ve çatışmaların durdurulması çağırısı yaptı” dedi. Türk devletinin Afrin üzerindeki planlarını uygulamaya devam ettiğini dikkat çeken El Xalid, Selefi grupların Afrin’e gönderildiğini belirterek, “Bunların ortadan kaldırılması gerekir. Çünkü Suriye toprakları onların yeri değil. Suriye, Suriyelilerindir. Ancak devletlerin çıkar sahasına dönen bu topraklarda en ağır faturayı maalesef Suriye halkı ödüyor” dedi.
İdlib için battaniye ve yatak siparişi
Rusya ile Türkiye arasında İdlib’de “silahlardan arındırılmış bölge” oluşturma yönündeki mutabakatın ardından Hatay’da ise hareketli günler yaşanıyor. TSK’nin Hatay sınırına ve İdlib’de bulunan 12 gözlem noktasına personel, zırhlı araç ve mühimmat sevkiyatı artarak devam ediyor. TSK’nin sevkiyatlarının yanı sıra Rusya ve Suriye ordusunun İdlib’i çevrelediği ve operasyon konumundan çıkmadığı yerel kaynaklar tarafından doğrulandı.
Yeni bir kamp kuruluyor
Askeri sevkiyatın yanı sıra olası bir İdlib operasyonuna karşı Reyhanlı’nın hemen karşısında bulunan Atme Kampı civarında yeni bir kamp hazırlığı olduğunu ifade eden yerel bir kaynak, “Türkiye olası bir göç dalgası karşısında sınır kapılarını açmayacak. Cilvegöz Sınır Kapısı civarında bir toplama alanı oluşturulacak. Atme Kampı’nda daha büyük bir alanda.İdlib’den çıkartılacak gruplar Azez, Cerablus, El Bab ve Afrin bölgesine gönderilecek. Zaten orayla ilgili bir hazırlık var. Rusya, Türkiye’den ağır silahların toplatılmasını istiyor. Ancak bu kolay olmayacak. Çünkü bu gruplar vatansız. Gidecekleri yer olmadığı için silah bırakmayı kabul etmeyecek. Binlerce kişi var. Şu anda da gruplar arasında bir çatışma hali var. Türkiye’nin bu mutabakatı sürdürme ömrü uzun değil” diye belirtti.
Tampon bölge iddiası
Son günlerde yoğun bir şekilde battaniye ve yatak siparişi verildiği bilgisini veren bir battaniye satış firmasının yetkilisi, verilen siparişlerin yakın bir zamanda teslimatının yapılacağını söyledi. Firma yetkilisi, “Türkiye’nin, Suriye içerisinde birkaç kamp kurma düşüncesi var. Bu kampların ihtiyaçlarına göre siparişler veriliyor. Bize de verilen siparişler var. Sevkiyatı bu günlerde yapılacak. Şu anda bildiğimiz TIR’larla Suriye’ye askeri malzeme taşınıyor. Başka ülkelerin Suriyelilerin Türkiye’de kalmasına karşılık para vermeyeceğinden dolayı Türkiye sivilleri ülkeye sokmak istemiyor. Göçü önlemek için de Suriye içerisinde bir tampon bölge oluşturulmaya çalışıyor” dedi.
HABER MERKEZİ