TÜİK’in ‘iyimser’ verilerine tepki gösteren yurttaşlar, geçinemediklerini vurguladı
Melike Aydın /İzmir-Jinnews
Geçtiğimiz hafta TÜİK tarafından Nisan ayı işsizlik verilerinin salgına rağmen düşmüş olduğu ve yüzde 12.8 olarak açıklanmasına karşı yurttaşlar yaşadıkları tabloyu anlattı. “Televizyonlarda açıklanan ekonomik rakamlarla bizim yaşadığımız aynı değil. Gelecekten ümidimiz yok” diyen yurttaşlar geçinmenin her geçen gün daha da zor olduğuna vurgu yaptı.
‘Bizim için kriz hep var’
Evde yatalak hastası olduğunu belirten ev işçisi Cennet Boz, “Engelli maaşı alıyorum ve ihtiyaçlara yetmiyor. Fiyatlar geçen yıla göre uçtu. Hükümet ekonomik krizi yönetemiyor. Adil değiller. 3 kat evi olanlara yardım yapılıyor ama eşim emekli diye kömür vermiyor. Krizde daha çok yandaşı olanlara yardım edildi” diyerek yaşadıklarını dile getirdi. Hastanede temizlik işçisi olan Fatma Aydan ise, “Eşim bu süreçte işten çıkarıldı. Hem zamlar hem de işsizlik alım gücünü oldukça düşürdü. Ana malzemeleri alıyorsun sadece. Dolabı doldurmak zor. Meyve alamadım 50 lira ile yettiği kadar aldık. Bizim için her zaman kriz var” dedi.
‘İçeride yatmak istemiyorum’
Sebze tezgâhtarı Fadime Çetinkaya da yaşananları ve hükümetin politikalarını şu sözlerle dile getirdi: “Yoksul daha da yoksullaştı. Üç beş kuruşu olanın parası da kriz ile bitti. Adil paylaşım olmadığı süreci hiçbir şey düzelmez. Salgını, krizini, devleti bilmiyorum. Onlarla ilgili konuşmayalım, bir şey deyince içeride yatmak istemiyorum. Yarının ne olacağını bile bilemiyoruz. Çünkü gözümüzün önünü göremeyecek duruma düştük. Zenginler marketlere yöneldi fakirler de gelip, bakıp gidiyor.”
‘Gençlerin durumu vahim’
Ev emekçisi Havva Gülderen de, “Kadın olarak daha zor durum. Eşimin sağlık sorunlarını halledemedik. Gençlerin de durumu vahim. 4 oğlum var. Hepsinin maddi sıkıntıları var. Onların geleceğinden kaygılıyız. Açıklanan verilere de güvenmiyorum. En çok pazar ve ilaçlarına para harcıyoruz. Onu bir maaşla ödeyebilmem gerekir ama çocuklarım destek oluyor. ‘Rahat yaşıyorum’ diyene inanmıyorum. Açıklanan verilere göre rahat olmamız lazım ama öyle bir tablo yok.”
‘Kredi kartı ile geçindim’
Garsonluk yapan Müjgân Ali de açıklanan verilere tepkisini dile getirerek şöyle konuştu: “Pandemi sürecinde işyerinin kapanması nedeniyle maaş alamadık. Kredi kartı ile ihtiyaçlarımı karşılamak zorunda kaldım. Oğlum da evde işsiz. En çok masrafımız kira, elektrik ve su oluyor. Kuru ekmek oturup yersin ama kira ödemesen kapının önündesin. Buradan aldığım yetmiyor. Bizim yaşadığımızla televizyonda açıklanan ekonomik veriler kesinlikle aynı değil. Gelsin 1 ay benim aldığım maaşla geçinebiliyorsa tebrik edeceğim. Ama onun aldığı maaşla ben kendime ev alırım, araba alırım.”