Van’ın İpekyolu ilçesinde bir fırında asgari ücretle çalışan Sadık Duman, 9 kişilik ailesini geçindirmeye çalışıyor
Van’ın İpekyolu ilçesi Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi’nde yaşayan Sadık Duman (43), bir fırında asgari ücretle çalışarak, 9 kişilik ailesini geçindirmeye çalışıyor. Mezopotamya Ajansı’dan Yunus Duman’ın haberine göre, her ay ev kirasına 300 TL veren Duman, mutfak masraflarına en az bin, elektriğe 200, tüpe 130, çocuk maması ve bezi için 230, okula giden 5 çocuğuna bin 500 TL harçlık veriyor. Aylık ortalama 3 bin 360 TL gideri olan Duman, iş yerine her ay düzenli olarak 956 TL borçlu kalıyor. 26 yıldır ev kirası ödeyen Duman, kas erimesi hastalığı bulunan 2 çocuğunu da yılda bir defa Ankara’ya götürmek zorunda kalıyor.
26 yıldır kiracı
1994 yılında Hakkari’nin Kavaklı (Marûnîs) köyünden Van’a göç etmek zorunda kalan Duman, uzun yıllar inşaatlarda çalıştığını ve çobanlık yaptığını anlattı. Etrafında bulunan birçok kişiden borç aldığını dile getiren Duman, “26 yıldır evliyim ama bir evim yok. İnşaatlarda çalıştım, çobanlık yaptım ama yine de olmadı. Etrafımdan borç para alarak çocuklarımı hastaneye götürüyorum. Yaşanan Van depreminden sonra da bir arkadaşımın vesilesi ile fırın işinde çalışmaya başladım” dedi.
‘Asgari ücretle ailemin geçimini sağlamaya çalışıyorum’
Yılda bir kez gitmek zorunda kaldıkları hastane için en az 4 bin TL harcadığını dile getiren Duman, “6 tane çocuğum var, bunlardan 5’i okula gidiyor. Bir çocuğum dershaneye gidiyor. Öbürleri de ilkokula gidiyor. Asgari ücretle ailemin geçimini sağlamaya çalışıyorum. Eğer buna geçinmek deniliyorsa ben de geçinmeye çalışıyorum” diye belirtti.
‘Kışlık odun ve kömürü dahi alamıyoruz’
Ailesinin aylık giderlerini kalem kalem sayan Duman, şöyle devam etti: “Dershaneye giden çocuğuma günlük 20 TL veriyorum, öbür 4’üne ise günlük 5 TL veriyorum. Bunları hesapladığında aylık bin 500 TL yapıyor. Ben aylık 2 bin 400 TL alıyorum. Fakat aylık ailemin gideri toplamda 3 bin 360 TL. Her ay çalıştığım iş yerine borçlu kalıyorum. Aylık ev kirasına 300 TL veriyorum. 200 TL elektrik parası, bir aylık mutfak masrafı bin TL, aylık bin 500 TL öğrencilerin harçlığına veriyorum. 130 TL tüp parası, 150 TL süt parası, 80 TL de torunumun bez parasına veriyorum. Geçen ayın elektrik faturası 340 TL geldi. Ben bu parayla hangi sıkıntıya çözüm bulabilirim? Bize bu ücreti reva görenler düşünsünler biraz. Kışlık odun ve kömürü dahi alamıyoruz.”