Asgari ücretin altında çalışmamak için greve çıkan Hilton-SA işçileri, 5 gündür otel önünde kurdukları çadırda eylemlerini sürdürüyor.
Ücret artışı ve sosyal haklarda iyileştirme isteyen işçiler, üyesi oldukları Otel Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası (OLEYİS) ile Adana Hilton-SA Oteli arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkanması üzerine 25 Temmuz’da grev kararı alarak otel önünde çadır kurdu.
Yerli ve yabancı turistlerin konakladığı otel olan Hilton-SA’da, grev nedeniyle birçok rezervasyonun iptal edildiği iddia edilirken, otele gelenlerin işçilerin kurduğu çadıra bakarak fotoğraflaması dikkat çekiyor. Müdürlerle birlikte 151 kişinin çalıştığı otelde, 100’ünün “evet” dediği oylamadan grev kararı çıkmasıyla işçiler iş bırakarak eyleme geçti. İşvereni zarara uğratma gibi bir dertlerinin olmadığını ifade eden işçiler, sadece emeklerinin karşılığını almak istediğini vurguladı.
Asgari ücret altı maaşlar
Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen’in haberine göre İşverenin, eylemlerine kayıtsız kaldığını ifade eden işçiler, tüm girişimlere rağmen işverenin ücretler, ikramiye ve sosyal yardımlar konularındaki taleplerine kulak tıkadığını belirtti. İşçiler, maaşlarının enflasyon karşısında gün ve gün eridiğini, yüzde 70’e yakın işçinin asgari ücrete yakın bir ücretle çalıştırılarak vergi dilimi içerisine girip sendika aidatı da kesilince ücretlerinin bin 900’e düştüğüne dikkat çekti.
İşçiler, aralarındaki maaş ayrımının kaldırılmasını ve ücretlerinin arttırılmasını talep ediyor.
‘Davamızdan vazgeçmeyeceğiz’
18 yıldır otelde çalıştığını ve bu zamana kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını ifade eden Ömer Özdemir, “Maaşlarda iyileştirme istedik. Hakkımız olan ikramiyeleri istedik. İşveren taleplerimiz konusunda bize bir geri dönüş sağlamadı. Çalışma koşulları konusunda bir sıkıntımız yok. Sıkıntımız, sadece maaşlarımızın az olmasıdır. Haklarımızı istiyoruz. Sosyal yardımlar, 4 ikramiye ve ücret zammı istiyoruz. Bu haklı davamızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
‘Taleplerimize cevap verilmeli’
Can Borazancı da, 4 yıldır otelde çalıştığını ve yoğun bir emek sarf ettiğini dile getirdi. “Hakkımızı alamadığımız için bu direnişi başlattık” diyen Borazancı, haklarını alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. İşverenin, işçilerin haklı taleplerine cevap vermesini isteyen Borazancı, “Bizler bu duruma gelmesini istemezdik. İşveren işçiyi mutlu etmek yerine adım atmıyor. Adım atmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.