Gağan-Khal Gaxan cümle cana gayret olsun
Sere sale bine sale
Khal hatiye wi male
Ka geşta min bidin
Xer le bi male
Ya Heq tu gemasi mede
Sere sale, para xere
Dere male, lokme pare
Gağan nişane sala xere
Gelenek: İnsanlığın inanç, sosyal ve kültürel tekamülünde, doğa ve yaşam ile ilişkisi dahilinde geliştirdiği tekrarların sonucu oluşan ve artık genlere ilişmiş olan doğal davranışlara gelenek diyebiliriz. Halklar doğanın birbiriyle ne kadar uyumlu, rızalı olduğunun yaşam pratikleri ile anlama kavuşturmuştur. Tüm doğanın birbiri ile hediyeleşmesini, rızıklaşmasını, rızalaşmasını bir meyve ağacının karşılık beklemeden meyvesini paylaşmasını, çiçeğin nektarını paylaşmasını, nehrin suyunu paylaşmasını, canlının bedenini paylaşmasını anlama kavuşturmuştur. Anlam sosyal, inançsal olarak gelenekler, bayramlar, ibadetler ile doğal rızalık yasasını kutsamaya yöneltmiş bu durum kültürü açığa çıkarmıştır. Kültürler toplumların coğrafya ile olan rengidir. Doğal olan saptırılmadıkça dünyada birbirine yakındır ritüeller. Ritüel, Kürtçe yolda (Re) edinilmiş değerler döngüsü olarak da anlaşılabilir. Re kökü üzerine oturur.
Gağan ayındayız, Aryen halkların ilk ekinoksu ve kışı karşılama, geçmiş yılın emeğini, gayretini paylaşarak gelecek yılı karşılama heyecanının sardığı aydayız. Ma’nın (Ana), Qile’nin, Daqile, Ecelerin yasaları olan ME’lerin bereketli coğrafyası Anadolu (Komia) ve Mezopotamya sonbahar 21 Aralık ekinoksu ile bayram ve ibadet sürecine girdi. Yaz döneminde rızıklar birlendi. Gamlık (İşi yapacak öküzler) hazırlanır. Gam (Düven) harman yapılır. Galmast (Harmanda dağıtılan lokma) pay edilir. Ga (Öküz) içeri alınır. 21 Aralık’ta ilk bayram olan Sere Sale (Yeni Yıl) hazırlıkları başlar, ilk kırk günlük üçlemenin bayramı olan Khal Gağan kutlamaları için haneler hazırlanma sürecine girer. Evlerin iç ve dış temizliği yapılır. Zeyiler (Evden ayrılmış kız kardeşler, teyze ve halalar) için Gağand hediyeleri düşünülmeye, ziyaretlerde öncelik sırası büyükten küçüğe sıralanmaya başlar. Mezarlık ziyaretleri için lokmalar düşünülür. Çocukları ve gençleri bir heyecan sarar. Herkes eski yılın kâmil insanı Khal’ı (Yaşlı, Bilge), yeni yılın habercisi Buk (Gelin), artık yılın temsili Ereb-Ruvi-Luyi (Tilki) için temsil kıyafetlerini ve kimlerin olacağının tatlı telaşına girerler. Doğa beyaza bürünmekte, tekrar çarka giren doğa yeniden uyanış için Cem’e durmakta, harlanıp (Isınma) uyanmak için doğanın narin ritmi ile Semah üçlemeye girmekte. Harlanan cemre doğuracaktır. Bu nedenle Khal Gağan her haneye gider, her hanede eski yılın gidişi ve yeni yılın gelişini ritüel ile tüm toplumla paylaşır verdiği lokmayı, hediyeyi kendi heybesine koyar. Tekrar toplumla doğayla paylaşmak için. O heybe cümle varlığındır. Halaylar çekilir, eğlenceler düzenlenir. Toplum insanlığın en kadim geleneği, mutlu olma eylemi olan birbiri ile hediyeleşmeyi gerçekleştirir. Bugün Aryen halklar Gağan, Noel arifesindeler. Yeniden yükselişin ilk 40 devri. Doğa yeniden canlanmak için beyaza bürünüyor. Paklıyor kendini.
Reya Heq / Hakk Yol Alevi halklar için birbirine, cümle varlığa niyaz olma, cem, cıvat zamanlarının ilk 40 günü Gağan. Kürtlerde Gağan-Khal Gaxan, Türkmenlerde Saya Gelin, Rumlarda Mayomores, Ermenilerde Amanor-Nordari, Hristiyanlarda Noel günleri olarak yeni yıl karşılanır. Halklar toprağına benzer dünya halkları yaşadıkları coğrafyalarda doğanın iklim döngüsüne göre ibadet ve bayramlar ile doğaya şükür ederler. Lokmalarını alarak ziyaretlerine gider ve cümle varlık ile niyazlaşırlar. Rıza toplumları-komları bu şekilde görüldüklerine ve gördüklerine inanırlar. Cümle varlık görünürdür. Niyaz olmak ise doğmak halidir. Görülen rızalaşır. Görülmeyen zulmatta kalır. Zulmatta kalan yol bulamaz, bulduğu yol ise rızalı olmayabilir. Doğal toplumlara göre suç yaratan görülmemektir. Bu nedenle can görülmeyene kadar Nav (İsim), Peşnav-Navik (Ön isim, göbek ismi) alamaz. Doğan peşe (Arda, eteğe) düşer. Mürşid’i makam olan Ana’nın peşine düşer. Türkçedeki peşinde kavramı da buradan gelir. Her can Mürşid’i hakikat olan Ana’sının evladıdır. Tüm inançlar bu nedenle 10 temel yasa olan Şir (Süt) Yasası üzerine oturur. Hakk Yol toplumları buna Hakk Yasası der. Tüm evrende bu yasa değişmez.
Aryen Xudai (Xwede) yaşam döngüsünde Khal Gağan inanç bayramıdır. İnşa edilmiş doğal rızalıktan uzaklaşan merkezi iktidarlar ilk iş olarak toplumların doğa ve yaşam ile olan bağlarını kopararak toplumları kendi hükümranlıkları altına almak isterler. Çünkü üretimden kopmayan insan özgür insandır. Paralı köle olmamıştır. Dünyadaki tüm merkezi iktidarlar halkların doğal rızalık yasasına saldırarak iktidarlarını perçinlerler. Ülkemizde, dünyada yaşadığımız durum merkezi dinlerin ve merkezi iktidarların tek tip doğal rızalıktan uzak yönetme arzularının sonucudur. Savaş, ölüm ve zulüm bu nedenledir. Biz halklara düşen ise doğal rızalık yaşamlarımızı korumaktır. Her halk kendi rengi ile bayramlarını ve doğal ikrarlı yaşamları sürdürmelidir.
Reya Heq Alevilerin Khal Gağan Bayramları tüm kurumları tarafından bulunduğu her coğrafyada coşku ile kutlanmalıdır. Doğudan batıya Aryen toplumların duygularını ve kültürlerini anlama, birleştirme bayramıdır. Tüm meydanlarda birlikte kutlanmalıdır. Kürt, Alman, Fransız, İngiliz, Amerikalı, Fars, Hint, Ermeni hep birlikte kışı bahara umutla taşımalı. Engellemeye çalışanlar nehaktır. Gağan-Khal Gaxan, Mayomores, Kallandar, Saya, Amanor-Nordari, Noel rızalı yaşamlara vesile olsun. Cümlemize rızalı yaşamları koruma gücü versin. Cümle varlığa görülme gayreti versin. Yeni yıl barışa ve mutluluklara vesile olsun.
#Gağan Bimbarek Be #Gağan Xerli Wo #Merry Christmas #Frohe Weihnachten #Joyeux Noël #Mutlu Yıllar