Aryen Yayınevi, 2020’nin son ayında 2 kitabı okuyucuyla buluşturdu. Wallerstein’in ‘Dünya Sistemi ve Afrika’ ile Ramazan Çeper’in 704 sayfalık ‘Kürt Mitolojisi Sözlüğü’ raflardaki yerini aldı
Aryen Yayınevi, pandemi döneminde de çalışmalarını sürdürüyor. Yayınevi, 2020 yılının son günlerinde biri sözlük olmak üzere iki çalışmaya imza attı. Yıllardır cezaevinde bulunan Yazar Ramazan Çeper’in kaleme aldığı “Kürt Mitolojisi Sözlüğü” ve Ata Mert Binicioğulları’nın çevirisiyle Immanuel Wallerstein’in “Dünya Sistemi ve Afrika” kitabı kitapevlerindeki raflarda yerini aldı.
Bugüne kadar birçok eseri yayınlanan Ramazan Çeper’in son kitabı olan “Kürt Mitolojisi Sözlüğü” 704 sayfadan oluşuyor. Yazar kitabında mitolojik isim veya olayları güncel kültürle ilişkili bir bağlamda ele alarak, her mitolojik isim için olmasa da, elden geldiğince aktarılan mitolojik isim, olay ve durumların hangi evrimsel aşamalardan geçerek günümüze ulaştıkları ve günümüzde toplumsal kültür, inanç, gelenek veya davranışlar içerisinde nasıl yansımasını bulduklarını aktarmaya çalışıyor.
Geçmiş ve gelecek ilişkisi
Böylece okuyucu salt mitolojik isimleri öğrenmeyle sınırlı kalmıyor, bunları canlı bir algıyla okuyabiliyor ve bin yıllar öncesinin inanç ve geleneklerinin günümüz kültürü içerisinde izdüşümlerini, yansımalarını öğreniyor. Yazar, eserinde proto Kürtlerin inanç ve kültürlerinin hangi aşamalardan geçerek günümüze ulaştıklarının yanı sıra, Kürt toplumsal varlığının şekillenmesinde hangi faktörlerin temel yapılar olarak yer aldığını görünür kılmak için çabalıyor.
Alfabetik sıraya göre isim ve olayları kaleme alan Ramazan Çeper, “Mitolojinin sis perdesinin ardından tarihsel gerçeklere işaret ettiği gerçeğinden hareketle tarihsel kültür, inanç ve geleneklerin öğrenilmesinde yeni bir pencere açması umuduyla ve okuyucunun, bir tarih ve antropoloji çalışmasını okur gibi okuması ve feyz alması dileğiyle” diyor.
12 eser yayınladı
Ramazan Çeper, 1980 yılında Batman’ın Sason ilçesinde dünyaya geldi. 1998’de “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı ve 2004 yılına kadar cezaevinde kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra mücadelesini sürdüren Çeper, 2006 yılında İstanbul’da tekrar tutuklandı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Şu an Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan Yazar, mücadelesini ve edebi çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar yayınlanmış 12 eseri bulunuyor.
Afrika’nın durumu
Aryen Yayınevi’nin etiketiyle raflardaki yerini alan Immanuel Wallerstein’in “Dünya Sistemi ve Afrika” kitabını Ata Mert Binicioğulları çevirdi. Wallerstein bu kitabında, otuz sene önce Afrika’nın dünya ekonomisindeki rolü üzerine kaleme aldığı denemelerinden yola çıkarak Afrika meselesini “Kapitalist Dünya Sisteminin Yapısal Krizi”, “Kimlik Politikalarının Yükselişi” ve “Afrikalı Düşünürlerin Bakış Açıları” gibi üç temel başlık altında tartışıyor.
Yapısal kriz devam edecek mi?
Yazar, kitabın içeriğine ilişkin şöyle diyor: Neredeyse beş yüz yıldır modern dünyayı şekillendiren kapitalist sistemden, halefi olacak sisteme veya sistemlere tekil dönüşüm sürecinde olduğumuza inanıyorum. Bu yapısal kriz bir 30-40 yıl daha devam edecek. İki muhtemel sonuç var; biri, şu an yaşadığımız sistemden daha iyi, diğeri daha kötü. Sonucu tahmin etmek imkânsız; ama mücadeleyi çözümleyebilir ve bunu etkilemeye çalışabiliriz. Biri William G. Martin’le beraber olmak üzere bu dünya çapındaki yapısal krizin Afrika’ya etkisini çözümlemeye çalıştığım dört deneme yazdım. Ardından, geçtiğimiz otuz yılda öne çıkan bir siyasi duruş olan kimlik siyasetine dönüyorum. Sadece Afrika’ya özgü olmayan kimlik siyaseti, dünya sistemindeki her yerin siyasi mücadelelerinin merkezinde. Bu yaklaşımın Afrika’ya özgü açmazlarını dünya sistemi bağlamında değerlendirdiğim dört deneme yazdım.
Son altı denemede Afrikalı düşünürlerin hem dünya sistemindeki hem Afrika’daki güncel meseleler hakkında çözümlemeleri üzerine kafa yordum.
DİYARBAKIR