Uzun ve kötü çalışma koşullarıyla iş cinayetlerinin en çok yaşandığı Türkiye yapılan bir araştırmada da en uzun çalışma saatlerine sahip ülkeler arasında oldu. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından açıklanan verilere göre Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında haftalık ortalama çalışma saatinin en uzun olduğu ülkeler arasında yer alıyor.
Raporda, uzun çalışmanın sağlık ve stres üzerinde olumsuz etkilerine yer verilerek, “uzun iş saatlerinin yanında iş ve yaşam dengesinin sağlıklı bir şekilde kurgulanmaması, çalışanlarda kaygı ve stresi ivmelendiriyor” denildi. Yaptığı işin karşılığını alamamak, aşırı iş yükü, uzun mesailer, performansa dayalı rekabetçi anlayış ve yönetici baskıları gibi gelişmeler işçilerde stres seviyesini de artırıyor denilirken, Kariyer.net ve CURIOCITY işbirliğiyle yapılan “Çalışma Hayatında Stres” konulu araştırmada da çarpıcı veriler çıktı. Birçok farklı sektörden bin 872 kişi ile yapılan araştırmada,10 yıl öncesine göre, çalışanların daha stresli olduğu düşüncesine katılanların oranı yüzde 86, yoğun stresin iş değişikliklerinde en büyük etken olduğuna katılanların oranı ise yüzde 89 oldu.
‘Güç kullanımı stresi arttırıyor’
Araştırmada, yüzde 51’lik bir kesim aşırı iş yükünü stres kaynağı olarak görürken, yüzde 58’lik kesim ise firmanın yönetim tarzının stres yarattığını belirtiyor. Özellikle hiyerarşinin çok fazla hissedildiği şirket yapılarında, pozisyon seviyesi arttıkça, aşağıya doğru uygulanan güç kullanımı çalışanların yaşadığı stresi artırabiliyor. Araştırmaya katılanlar stres etmenlerini ise şöyle sıraladı: Sorumlulukların belirgin olmaması yüzde 41, çalışma saatleri yüzde 34-kadın ağırlıklı, beklentileri yüksek yönetici yüzde 33, yöneticiyle yaşanan iletişim bozuklukları yüzde 33, çalışılan ortam ve fiziki koşullar yüzde 31, işi kaybetme kaygısı yüzde 26-erkek ağırlıklı.