İklim krizi nedeniyle incir rekoltesinde yaşanan düşüşe dikkat çeken üreticiler, artan girdi maliyetlerinden dolayı üretemez duruma geldiklerini belirterek, destek istedi
İklim krizine bağlı ani hava değişimleri, tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Ekolojik talan sonucunda oluşan iklim krizi, tarım alanlarında üretim rekoltesinde de düşüşlere neden oluyor. Dünyanın önde gelen incir üretim merkezlerinden biri olan Aydın’da, yağış yoğunluğu ve sonrasında sıcak havaların mevsim normallerinin üstünde izlemesi, incir üretiminde rekolteyi düşürdü. Yaşanan ekonomik krizden kaynaklı artan girdi maliyetleri de Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Ortaklar Mahallesi’nde incir üreticilerini zor durumda bırakıyor.
80 ülkeye ihraç ediliyor
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre, Aydın’da yaklaşık 40 bin hektarda incir üretiliyor. İl genelinde üretilen ortalama 190 bin ton incirin bir kısmı taze olarak tüketilirken, kurutulan 68 bin ton meyvenin 40 bin tonu yaklaşık 80 ülkeye ihraç ediliyor. İncir üreticileri yaşanan olumsuzluklara rağmen herhangi bir destekten faydalanmadıklarını, bu konuda yetkililerin incir üreticilerine mazot, gübre ve ilaç desteği verilmesini istiyor.
İncir üreticisi Necati Özçelik, mevsim normallerinin üzerinde olan sıcaklar nedeniyle incirlerin gazellenmeye başladığını, bu yıl yağmurların faydası olsa da artan hava sıcaklığının incirleri olumsuz etkilediğini söyledi. Özçelik, “Artan girdi maliyetlerinden dolayı şu an zarardayız. Gübrenin, mazotun fiyatı artmış durumda. Ancak incir fiyatları henüz belli değil. Biz sezona başladıktan sonra fiyatlar açıklanıyor. Öncesinden açıklansa, ona göre kendimizi planlarız” dedi.
‘Üreticinin soğuk hava deposu yok’
İncirin buğday ya da çay gibi temel bir ihtiyaç olmadığını, bu nedenle artan fiyatlardan dolayı tüketiminin de azaldığını belirten Özçelik, “Biz incire 150 lira fiyat verdiğimizde, tüketici almak zorunda değil. Maliyet yüksek olduğu zaman mallarımız elimizde kalıyor. Devlet kooperatife üye olmayanların ürünlerini almıyor. Üye olmadığımız için incir elimizde kalıp kurtlanıyor. Saklama koşulları için uygun ortamın oluşması gerekiyor. Ancak burada üreticinin soğuk hava deposu yok. Devletin bize destek vermesini istiyoruz. Yoksa durumumuz iç açıcı değil” diye belirtti.
‘Güneş incirleri yaktı’
İncir üreticisi Zeliha Özdemir de, incir üretiminde işçiliğinin çok olduğunu ve sürekli uğraşmak zorunda kaldıklarını söyledi. Özdemir, “Her yağmur yağışında tarlayı sürmek zorunda kalıyoruz. Şimdi havalar çok ısındığı için incirler dökülüyor. Sabahın erken saatlerinde başlamak zorunda kalıyoruz. Biz birçok zahmetle incirleri topluyoruz. Bu sene çok zararımız var. Rekolte de çok düşüş var. Bunun yanında işçilere verdiğimiz yevmiye, mazot, gübre fiyatları çok fazla arttı. Bundan önceki yıllara göre güneş incirleri yaktı ve düşmelerine neden oldu, bu da rekoltede düşüş yaptı. Bu işten başka işte yapamıyoruz. Biz 30 yıldır bu işi yapıyoruz, ilk kez bu kadar düşüş yaşadık. Rekoltede yaşanan düşüşe karşı bize destek verilmesini istiyoruz” talebinde bulundu.
‘Çiftçi de biz de zor durumdayız’
İncir alım satımı yapan Medeni Yıldırım, artan girdi maliyetleri ve incirde yaşanan rekolte düşüşünün kendilerini de çiftçileri de etkilediğini ifade etti. Yıldırım, “Çiftçi de biz de zor durumdayız. Şu an kredi ile kullandığımız para yüzde 33. Bir milyon krediye 330 bin TL faiz veriyoruz. İncirin fiyatı henüz belli değil. Kilosu 100 ile 120 TL arasında konuşuluyor. Bu şekilde çiftçi de zorlanacak biz de zorlanacağız. Ben 100 ton incir alsam, 10 gün sonra düşer, elimde kalacak. Mazotun, gübrenin, ilaç fiyatları ve banka faizleri düşmeli. İnsanlarda para olmadı mı herkes zor durumda kalacak. Kimse gidip incirin kilosunu 150 liradan almaz” diye konuştu.
Haber: Delal Akyüz / MA