Arjantinli ekonomist Boverly Ann Keene, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride tepki göstererek, ‘Türkiye’de hükümet, bütçe kaynaklarının çoğunu Kürtlere dönük savaşta harcıyor‘ dedi
İmralı adasında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 42 aydır haber alınamıyor. Kürt sorununda çözümsüzlüğü dayatan tecrit ve savaş politikaları ise, savaşın ve ekonomik krizin derinleşmesine neden oluyor.
Arjantinli insan hakları aktivisti ve ekonomist Beverly Ann Keene, mutlak tecrit ile Kürt sorununun çözümsüzlüğünün Türkiye ekonomisine yansımalarını Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi.
‘Tecrit uluslararası hukuka aykırı’
İmralı’daki tecridin uluslararası hukuka aykırı ve “kabul edilemez” olduğunu söyleyen Keene, uluslararası kurum ve kuruluşların bu tecride karşı sessizliğini eleştirdi. Uluslarası güçlerin Türkiye’nin NATO ile kurduğu ilişki ve jeopolitik konumu nedeniyle tecride karşı sessiz kaldığına dikkati çeken Keene, “Avrupa İnsan Hakları Komitesi’nin veya Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) kayıtlarına bakarsanız, durumu ele almak için bazı girişimler var. Ama ardından uzun süreli sessizlik hali söz konusu. Yapmamız gereken şey; hükümetleri Türkiye’ye baskı yapmaya zorlamak ve bu durumun kabul edilemez olduğunu söylemektir. Yani suç ortaklığına son vermektir” dedi.
‘Toplumsal hareketler baskı yapmalı’
Keene, 1976-1983 yılları arasında Arjantin’de sol görüşlü binlerce insanın işkenceyle katledildiğini anımsatarak, o dönemde de benzer bir sessizliğin olduğunu kaydetti. Keene, “Dolayısıyla bu, tekrar tekrar gördüğümüz bir şey. İnsan hakları koruma sistemlerinin en büyük zorluğu; bu sistemleri kuran devletlerle bu ihlalleri gerçekleştiren devletlerin aynı olması. Halk örgütlerinin, toplumsal hareketlerin, hükümetlerin ve tüm dünyanın Türkiye üzerindeki baskıyı arttırması gerekiyor” dedi.
‘Bütçe savaşa harcanıyor’
Türkiye ekonomisindeki kriz ile çatışmalı süreç arasındaki bağlantıya değinen Keene, “Türkiye’de hükümet, bütçe kaynaklarının çoğunu Kürtlere dönük savaşta harcıyor. Dolayısıyla eğer kriz ile Kürt halkının mücadelesi arasında bir ilişki varsa; burada Türk devletinin Kürt halkına yönelik politikasını değiştirerek, bunu çok yasal bir şekilde çözebileceğidir. Ekonomik olarak, barışı inşa etmek savaşmaktan çok daha yapıcı, çok daha olumlu” ifadelerini kullandı.
Keene, şunları söyledi: “Herkes ne olacağı ve önümüzdeki aylarda hayatın nasıl daha zor hale geleceği konusunda oldukça karamsar. Ancak örgütlenmeye, direnmeye ve bu mücadeleyi inşa etmeye istekli olduğumuz sürece umut her zaman olur.”
HABER MERKEZİ