Mersin’in Toros Dağı eteklerinde Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü’nce geçtiğimiz yılın temmuz ayında Toroslar da başlattıkları ardıç katliamı tepkiler üzerine durdurulmuştu. Geçtiğimiz günlerde bölgede yeniden ardıç katliamının başlamasına tepki ise gecikmedi.
Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Aktaş, geçtiğimiz yıl yoğun tepkiler üzerine kesimi durdurulan Ardıç ağaçlarının kesiminin tekrar başlatılması üzerine bir açıklama yayınlayarak, yaşanan duruma tepki gösterdi.
Biyokütle santrali için katliam!
Toroslar da 70-500 yıllık 700 bin ardıç ağaçlarının 40 bininin kesilmek istenmesine karşı Erdemli’de kesimi önlemek için girişimde bulunan yurttaşların çabalarıyla durdurulmuştu. Kesim sürerken yurttaşlar kesilen ardıçları bölgede kurulan Biyokütle Enerji Santrali’ne taşıdığını tespit etmişlerdi. O günlerde görüşüne başvurduğumuz Ali Topal adlı yurttaş, kesilen Ardıç ağaçlarının Toroslar da kurulmuş olan Biyokütle Enerji Santrali’ne taşındığını tespit ettiklerini belirterek, ayrıca ardıçların yaşam alanı olan Toroslar da açılan mermer madenlerine yenilerinin eklenmek istendiğini ifade etmişti.
‘Ormanlar yakıt değildir’
Prof. Dr. Aktaş yaptığı açıklama da Toroslar da Ardıç katliamı konusunun küresel çapta bir çevre sorunu olduğunu belirterek, ‘’ Küresel tedarik zincirlerinin bir parçası da biyokitle santrallerinin yakıtı olarak orman alanlarının kullanılmasıdır. Batı ve Asya ülkelerinde kurulan biyokitle santralleri de küresel tedarik zincirleri kapsamında orman alanlarından beslendiği görülmektedir. Pandemi ile birlikte geçici olarak kırılan tedarik zincirleri orman alanlarına ulaşımı engellediği de görülmektedir dedi. Aktaş, biyoçeşitlilik ve yaban hayatı için çok önemli olan Ardıç ağaçlarının göz göre göre kesildiğini vurgulayarak, konu hakkında tüm Mersin kamuoyu ile yetkili kurumları derhal harekete geçmeye çağırdı.
‘Dik duracaklarea ihtiyacımız var’
Aktaş açıklamasının devamında şu cümleleri kullandı: ‘’ Ardıçlar bizim için kutsal olan ağaçlardır. Doğada en mütevazi ağaçlardan biridir. Küresel iklim değişikliğine karşı bize en çok eşlik destek olacak ağaçlardan bahsediyoruz. Ardıçlar öldükten sonra da dik durmaya ve ormana hayat vermeye ve rehber olmaya devam eder aslında. Bir tek insanoğluna örnek olamıyor ne yazık ki! Ardıç ağaçlarının kesilmesini engellememiz lazım! Ardıç ağaçlarının ölüsü gibi dik duracak yetkililere ihtiyacımız var!’’ diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ