Ürdün’de gerçekleşen ‘Arap-Kürt Diyalog Konferansı’nda geleceğin ortak tarih, ortak noktalar üzerine inşa edilmesi, kalıplaşmış ve karşılıklı korku ve güvensizliği ortadan kaldırmanın yolları arandı
Ürdün’de Arap ve Kürtler’in ortak geleceği Arap-Kürt Diyalog Konferansı’nda tartışıldı. Eşit ve etkin vatandaşlık, demokratik ulus, kendi kaderini tayin hakkı, egemenlik ve ülkelerin toprak bütünlüğünün korunması ile ilgili yapılabilecekler ele alındı.
Ürdün’ün başkenti Amman’da 22 Ocak 2022 günü “Araplar ve Kürtler: Diyalog Ortak Bir Gelecek Yoludur” başlıklı Arap-Kürt Diyalog Konferansı gerçekleşti.
Türkiye, Filistin, Ürdün, Lübnan ve Suriye’den politikacılar konferansın davetlileri arasında yer aldı.
Kudüs Siyasi Araştırmalar Merkezi ve Kürt-Arap Girişim Komitesi’nin daveti üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay’ın da katıldığı konferans, Kürt ve Araplar arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla düzenlendi.
Kendi kaderini tayin hakkı, demokratik ulus
Konferanstaki oturumlar, “Geleceğin ortak tarih, ortak noktalar üzerine inşa edilmesi, kalıplaşmış ve karşılıklı korku ve güvensizliği ortadan kaldırmanın yolları”, “Kürt ve Arap kadınlarının barış ve istikrarın korunmasında, bir arada yaşama ortamının oluşturulmasında ve herkes için adaletin sağlanmasındaki rolü” ile “Ortak çıkarlar haritası, Kürt meselesinin nasıl ele alınacağı, eşit ve etkin vatandaşlık, demokratik ulus, kendi kaderini tayin hakkı, egemenlik ve ülkelerin toprak bütünlüğünün korunması ile ilgili yapılabilecekler” başlıkları üzerinden gerçekleştirildi.
Ayrıca konferansta, Arap ve Kürtler için ortak bir geleceği inşa etmenin önemi ve bu alanda yapılabileceklerle ilgili öneriler tartışıldı. Bu bağlamda Arap ve Kürt ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için benzer konferans, panel ve seminer önerileri öne çıktı.
ANKARA