Arap Birliği üyesi dışişleri bakanları, Libya’da siyasi çözümün yabancı savaşçıların ülkeye transferinin önlenmesinden geçtiğini vurgulayarak, Berlin Konferansı’nda alınan kararları uygulamaya çağırdı
Libya’daki gerilimin giderek tırmanması nedeniyle Mısır’ın “acil” talebi üzerine dün olağanüstü toplanan Arap Birliği üyesi ülkelerin dış işleri bakanları, gelişmeleri ele aldı. Arap Birliği, Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt başkanlığında gerçekleşen toplantı video konferans yöntemiyle yapıldı.
Toplantı sonucunda alınan kararlarda failleri kim olursa olsun Libya topraklarında yaşanan insan hakları ihlallerini kınayan Arap ülkeleri bakanları, Libya’nın birliği, egemenliği, toprak ve ulusal bütünlüğü, istikrarı ve refahı için kapsamlı bir siyasi çözümün önemi üzerinde durdu.
Kahire Deklarasyonu memnuniyetle karşılandı
Bu konuda Kahire Deklarasyonu’nu memnuniyetle karşılayan bakanlar, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne tüm Libya halkına hizmet etme çağrısında bulunarak 17 Aralık 2015 tarihinde Skhirat’ta imzalanan anlaşmanın tam olarak uygulanmasını ve bu anlaşmadan doğan meşru kurumların rolünü onaylanmasını istedi.
Kararlarda Libya’daki krizi sona erdirme çabalarında ülkeye komşu olan ülkelerin merkezi ve temel rolüne işaret ederek, bu ülkeler arasında koordinasyon sağlanmasının önemi üzerinde de durdu. Bu bağlamda ise, geçen Ocak ayında Cezayir’de düzenlenen komşu ülkelerin dışişleri bakanları toplantısı sonrası alınan kararların memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.
‘Yabancı savaşçıların transferi önlenmeli’
Libya’da güvenliği ve istikrarı sağlamanın tek yolunun “terörizmi ortadan kaldırmak” olduğunun altını çizen Konsey, bunun için de yabancı savaşçıların Libya’ya transferini kolaylaştırmaya katkıda bulunan tüm dış müdahalelerinin reddedilmesi ve önlenmesi gerektiğini kaydetti. Yanı sıra Libya’nın, komşularının ve bölgenin güvenliğine yönelik tehditlerin son bulması için silah ambargosu uygulanması konusunda alınan uluslararası kararların çözüm olduğunu vurguladı.
Konsey, dış askeri müdahalelerin Libya’daki krizi daha da şiddetlendirdiğini, Akdeniz de dahil olmak üzere bölgenin bir bütün olarak güvenliğini ve istikrarını tehdit ettiğini belirterek askeri çatışmanın durdurulması gerektiğini kaydetti.
Müdahale çağrısı
Dışişleri bakanları, “Uluslararası yasaları, kararları ve normları ihlal eden ve aynı zamanda Libya topraklarında şiddet ve terörizmi yaymak isteyen terörist silahlı milislerin yayılmasına katkıda bulunan tüm yasadışı dış müdahalelerin reddedilmesi” çağrısında bulundu. Konsey, Birleşmiş Milletleri (BM) ve uluslararası toplumu, tüm paralı askerlerin Libya topraklarından çıkarılması, kalıcı ateşkesin sağlanabilmesi için iç savaşta etkin rol oynayan silahlı grupların dağıtılması ve başlatılacak siyasi süreç kapsamında oluşturulacak güvenlik güçlerine entegre edilmelerini içeren Berlin Konferansı kararlarına göre hareket etmeye davet etti.
Libya krizine kapsamlı bir siyasi anlaşmaya varmak, bu yöndeki mevcut çabaları sürdürmek, özellikle de Afrika ve Avrupa federasyonları ile ilgili diğer ortaklarla koordinasyon sağlamak amacıyla Arap Devletleri Birliği’nin üye ülkeler arasında istişare ve koordinasyonun teşvik edilmesindeki temel rolü vurgulandı.
Konsey, ayrıca Genel Sekreter’den alınan bu kararların uygulanmasını takip etmesini ve bu konuda Konsey’e rapor vermesini, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve çeşitli Libya partileriyle temaslarını ve istişarelerini sürdürmesini, siyasi anlaşmanın uygulanmasını hala engelleyen zorlukların üstesinden gelmek için Arap Birliği’nin rolünün güçlendirilmesini vurgulamasını istedi.
DIŞ HABERLER