Arap gazeteleri bugünkü sayılarında, Bağdat ile Ankara arasındaki güvenlik anlaşmasının Irak topraklarındaki Türk işgalinin meşruiyetine kapı araladığını yazdı
Arap gazeteleri bugünkü sayılarında Irak ile Türkiye arasındaki güvenlik anlaşmasına ve İsmail Haniye’nin öldürülmesi sonrasındaki İran’ın muhtemel stratejilerine yer verdi.
Londra merkezli El Ereb gazetesi, Irak ile Türkiye arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının etkilerine dair önemli bir analiz yayınladı. Gazetenin manşetinde, “Güvenlik anlaşması, Türkiye’nin Irak topraklarındaki askeri varlığını meşrulaştırıyor” ifadeleri öne çıktı. Haberde, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin bu anlaşmayla Türkiye’nin askeri varlığını meşru kıldığı vurgulandı.
Analizde, Irak hükümetinin bu önemli güvenlik meselesine yeterince derin ve kapsamlı bir yaklaşım sergilemediği, sadece Ankara ile olan ilişkileri doğrultusunda çıkar peşinde koştuğu ancak şu ana kadar somut bir sonuç elde edemediği ifade edildi.
Analizde zamanla Irak hükümetinin, Türkiye’nin Kürtler ve Êzidiler gibi çeşitli etnik grupları hedef alma politikası nedeniyle ciddi bir ikilemle karşılaşabileceğine dikkat çekildi.
Ayrıca Iraklı siyasi figürler, Türkiye’nin bu anlaşmayla birlikte PKK’ye karşı yürüttüğü savaş bağlamında Federe Kurdistan Bölgesi’nde genişlettiği işgali nedeniyle Ankara’nın bu ödülü hak etmediğini savundu.
‘Ya askeri yanıt ya da diplomatik kazanç’
Ukaz gazetesi ise İran’ın karşılaşabileceği senaryolara dair dikkat çekici bir haber yayımladı. Haberde, “Sınırlı ve dolaylı bir askeri yanıt veya gelecekteki diplomatik anlaşmalarda bir baskı aracı olarak kullanılmak üzere yanıtın ertelenmesi” gibi alternatif senaryolar üzerinde duruldu. Gazete, İran’ın olası diplomatik ve ekonomik kazanımlarının askeri tepkinin ötesinde önem taşıyabileceğini ve yanıt vermemenin uluslararası imajını iyileştirebileceğini kaydetti.
DIŞ HABERLER