AP Türkiye Forumu Genel Sekreteri Laura Batalla Adam, “Türkiye gerçekten AB üyesi olmak istiyorsa insan hakları ve temel özgürlüklere saygılı olduğunu ispatlamak zorundadır” dedi.
Türkiye’nin uzun bir aradan sonra müzakere konusunda sinyallerini verdiği Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinin yeniden başlamasının yaşanan siyasal tablo karşısında ne kadar mümkün olduğuna dair Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Forumu Genel Sekreteri Laura Batalla Adam Mezopotamya Ajansı’ndan Necla Demir’e değerlendirmelerde bulundu.
‘AB’ye katılım ilişkilerinin normalleşmesine bağlı’
Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinin devamının Türkiye-AB ilişkilerinin normalleşmesine bağlı olacağını ifade eden Adam, bu durumun aynı zamanda Türkiye’nin demokratikleşme yolunda atacağı adımlara ve işbirlikçi bir ilişki ölçütüne bağlı olduğunu belirtti. Adam devamla, “Fakat açık, içten ve yapıcı siyasi diyalog için her iki tarafta da bir isteklilik yok. Demokrasi, insan hakları, adalet ve hukukun üstünlüğü alanlarında Türkiye’nin göstermiş olduğu olumsuz gelişmeler, katılım müzakerelerinin devam edebileceği üzerine bir sinyal vermiyor” diye belirtti.
‘Türkiye’nin başarısız olduğu meselelerden biri basın özgürlüğü’
AB’nin Türkiye’de Olağanüstü Hal’in kaldırılmasını memnuniyetle karşıladığını ve bunu da Türkiye’de demokratik bir atmosferin normalleşmesi yolunda bir adım olarak değerlendirdiğine dikkat çeken Adam, “Ancak bunun yeterli olmaktan çok uzak olduğu bir kez daha görüldü. Türkiye’nin insan haklarına saygıyı garanti altına almasının yanı sıra demokratik kültürü pekiştirecek reformlara da ihtiyacı var hala. Türkiye demokrasisinin temel gereksinimlerini karşılamak için başarısız olduğu önemli olgulardan biri de örneğin basın özgürlüğü meselesi. Cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci sayısı son derece yüksek. Bu aynı zamanda Avrupa Birliği için endişe konusudur. Türkiye gerçekten AB üyesi olmak istiyorsa insan hakları ve temel özgürlüklere saygılı olduğunu ispatlamak zorundadır” dedi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “AB’ye terörle mücadelede Türkiye’ye daha fazla destek vermesini istiyoruz” açıklamasını da hatırlatan Adam, “terörle mücadele” başlığının ise AB ile Türkiye arasında ortak endişe kaynağı olduğunu ifade etti. Adam, bunun dışında AB’ye aday bir ülke için demokrasi ve barışın vazgeçilmez bir olgu olduğunu hatırlattı.
‘Açık ve yapıcı siyasi diyalog gerekli’
Türkiye AB’ye aday ülke olmaya devam eden bir ülke olduğunu ancak çok sayıda eksiklikler yaşadığını belirten Adam, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir aday olarak Türkiye o yüzden de insan hakları ve demokrasi konusunda AB’nin değerlerine bağlı kalmalıdır. Demokrasi, insan hakları, adalet ve hukukun üstünlüğü alanlarında Türkiye’nin yapacağı iyileştirmeler, üyelik müzakerelerinin devam edebileceği ve daha yakın bir işbirliği içerisine girilebileceğini gösteriyor. Avrupa Parlamentosu Türkiye’de yaşanan gelişmelerin ve ilişkilerin politik ve sosyal zeminini çok iyi biliyor ve gözlemliyor. Bu bağlamda iyileştirme yönünde atılacak adımlar başta Türkiye olmak üzere her iki taraf için de avantajlı olacaktır. Açık, içten ve yapıcı siyasi diyalog gereklidir.”