Konya’nın Meram İlçesi’nde 30 Temmuz 2021 tarihinde Kürt Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin ırkçı saldırı ile katledilmesinin sorumlusunun devlet olduğunu söyleyen AP Raportörü Nacho Sanchez, ‘Katliamın önlenmemesi polisin, savcıların ve hakimlerin affedilemez bir başarısızlığıdır’ dedi
Konya’nın Meram İlçesi’nde 30 Temmuz 2021 tarihinde Kürt Dedeoğulları ailesinden 7 kişi ırkçı saldırı sonucu katledildi. Dedeoğulları ailesinden Yaşar Dedeoğulları (65), Serap Dedeoğulları (36), Serpil Dedeoğulları (32), Sibel Dedeoğulları (30) , İpek Dedeoğulları, Metin Dedeoğulları (45) ve Barış Dedeoğulları’nın (35) katledildi. 7 kişiyi katleden tetikçi Mehmet Altun, ardından evi ateşe verdi. Yargılama sürecinde ise skandal kararlara imza atıldı. Katliamdan sorumlu olanlara koruma kararları çıkarıldı. Irkçı saldırıya ilişkin Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez, katliama göz yumulduğuna dikkat çekti.
Polisler, savcılar, hakimler sorumlu
Dijital medya hesabından Konya Katliamı’na ilişkin paylaşımda bulunan AP Raportörü Nacho Sanchez, “İlk kez yaşanan münferit bir yabancı düşmanlığı saldırısını önlemek zor olabilir ama aynı kişilerin tekrar saldırmasını ve aynı Kürt ailenin aynı yerde öldürülmesini önleyememek, polisin, savcıların ve hakimlerin affedilemez bir başarısızlığıdır” ifadelerini kullandı.
Katliama sessiz kalındı
Gazetemiz Yeni Yaşam’a konuşan davanın avukatlarından Abdurrahman Karabulut ise yapılan paylaşımı şöyle değerlendirdi: “12 Mayıs saldırısına sebep, 30 temmuz katliamının sonuç olduğunu daha önce de belirtmiştik. 13 Mayıs’ta müvekkillerime yapılan saldırıdan sonra hem müvekkiller hem de bizler aile hakkında can güvenliklerinin tehlikesinin devam ettiği gerekçesi ile ilgili makamlara defalarca koruma talebinde bulunduk. Ancak devlet anlayışı yargı eli ile ailenin can güvenliğini korumadığı gibi saldırganları koruyordu. Ta ki 30 temmuz da ailenin 7 ferdi katledilene kadar. Göz göre göre katliama sessiz kalındı, saldırının olacağı bile bile aileyi korumadılar. Devlet yetkilileri bu katliamın bir numaralı sorumlusudur. AB raportörü açıklamasında tam da bunu ifade ediyor.”
İlk saldırı
Keleş ve Çalık ailesinden çok sayıda kişi 12 Mayıs’ta Dedeoğullar ailesinin evini basarak saldırıda bulundu. Katliamda yaşamını yitirmeden önce 12 Mayıs’ta uğradıkları saldırıyı Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlatan, Barış Dedeoğulları, “Biz ülkücüyüz sizi burada yaşatmayacağız Kürtler” diyen 60 kişilik ırkçı bir grubun saldırısına uğradıklarını ve ailesinden 7 kişinin ağır yaralandığını belirterek, duydukları endişeyi anlatmıştı. Saldırıdan iki gün sonra Keleş ve Çalık ailesinden gözaltına alınan 10 kişiden 6’sı tutuklandı. Haziran ayında yapılan tutukluluk incelemesinde Ayşe Keleş ve Şerife Çalık, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Keleş ve Çalık ailesine koruma kararı çıkarıldı ve tahliye dildiler.
HABER MERKEZİ