Filozof ve siyaset bilimci Antonio Negri, 90 yaşında hayatını kaybetti. Negri Öcalan’a Özgürlük–Kürdistan’a Barış Uluslararası İnisiyatifi imzacılarındandı
Marksist teorisyen Antonio Negri’nin ölümünü Judith Revel duyurdu. Revel, ‘Toni Negri, bu gece 90 yaşında Paris’te öldü’ ifadelerini kullandı. Haber, LaPresse’ye ailesi tarafından doğrulandı.
Guardian’da ‘Öcalan’a Özgürlük’ ilanı
Öcalan’a Özgürlük–Kürdistan’a Barış Uluslararası İnisiyatifi imzacıları The Guardian gazetesine ilan verdi. İlana imza atanlar arasında Antonia Negri, Bask siyasi hareketinin hapisteki lideri Arnaldo Otegi, Naom Chomsky, Immanuel Wallerstein gibi isimler yer alıyor.
17.02.2013
Dünyanın önde gelen yayın organlarından The Guardian’ın bugünkü sayısında PKK lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle bir ilan yayınlandı. “Öcalan’a Özgürlük-Kürdistan’a Barış Uluslar arası İnisiyatif imzacılarının ilan metninde Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün, Kürt sorununa askeri yaklaşım mantığının kırılması ve barışçıl görüşmelere dönülmesi konusunda hayati önemde olduğu vurgulandı.
ANF’nin haberine göre, ilanda15 Şubat 1999’da Öcalan’ın uluslararası hukuk kurallarının çiğnenerek kaçırıldığı kaydedilirken, 14 yıl sonra Kürt sorununun her zamankinden daha fazla gündemde olduğu ifade ediliyor. İlanda Kürt sorununun Ortadoğu’nun temel çözülmemiş sorunlarından olduğu söylenirken bugüne kadar 40 binden fazla kişinin öldüğü ve milyonlarca insanın ise mülteci konumuna düştüğü belirtildi.
Geçmiş örneklerde barış süreçlerinin toplumlarını ikna kabiliyeti yüksek Nelson Mandela, Gerry Adams, José Ramos-Horta and Aung San Suu Kyi gibi kişilerce geliştirildiğinin görüldüğünün ifade edildiği metinde Abdullah Öcalan’ın da bu kategoriye girdiği, Kürt siyasetinin askeri çözümden siyasi çözüme kesin bir şekilde kaymasında Abdullah Öcalan’ın etkisinin belirleyici olduğu kaydedildi.
Kürtlerin ağırlıklı çoğunluğunun Öcalan’ın arkasında olduğunun da belirtildiği metinde Türk-Kürt çatışmasının çözümü konusunda Öcalan’ın vazgeçilmez olduğu kaydedildi. Metinde son olarak Öcalan’ın bu rolünü cezaevinden oynayamayacağı ve şu anda tüm dış dünya ile irtibatının kesik olduğu belirtilerek Öcalan’ın özgürlüğünün çözüm için hayati önemde olduğu ifade edildi.
İlana imza atan isimler arasında günümüzün önde gelen düşünürlerinden Antonio Negri, David Graeber, Noam Chomsky, Immanuel Wallerstein, BM eski Genel Sekreter Yardımcısı Hans-Kristof von Sponeck, Bask siyasi hareketinin hapisteki lideri Arnaldo Otegi yer alıyor.
Aralarında Abdulla Peşêw, Şêrko Bêkes ve Vedat Türkali’nin de bulunduğu çok sayıda sanatçı da ilana imza attı.
The Guardian gazetesi İngiltere’nin önemli yayın organları arasında yer alıyor. Gazete İngiltere ve dünyada 205 bin tiraja sahip.
Antonio Negri kimdir?
Kürt sorununa duyarlılığı ile de bilinen Negri, 1 Ağustos 1933 tarihinde İtalya’nın Padua kentinde doğdu. Negri, 1950’li yılların başında Roman Katolik gençlik hareketi “‘Gioventú Italiana di Azione Cattolica”ya katıldı. 1956 tarihinde İtalyan Sosyalist Partisi üyesi olan Negri, Padua Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi okudu.
Birçok kuramsal makaleye katkıda bulundu
1967 yılına dek Padua Üniversitesi’nde asistan olarak görev yapan ve aynı yıl Devlet Doktrinleri profesörü olan Negri, 1969 yılında ‘İşçilerin Gücü’ (Potere Operaio) isimli siyasi grubun kurucuları arasında yer aldı. ‘Potere Operaio’ fabrikalarda işçiler ardına protesto düzenleyen siyasi bir gruptu. ‘İşçilerin Gücü’nün 1973 yılında dağılmasının ardından Negri, 1973 yılında ‘Özerk İşçi Örgütü’ (Autonomia Operai Organizzata) isimli siyasal oluşumun bünyesine katıldı ve pek çok kuramsal makaleye katkıda bulundu.
30 yıl hapsi istendi
Antonio Negri, Nisan 1979’da ‘Autonomia’ isimli hareketin pek çok diğer mensubu ile birlikte tutuklandı; kendisine ‘Kızıl Tugaylar’ isimli oluşum ile bağlantılı olduğu iddiasıyla suçlama yöneltildi. Negri, ayrıca Kızıl Tugaylar’ın İtalya Hristiyan Demokrat Partisi Genel Başkanı Aldo Moro’nun 1978 yılında kaçırılıp öldürülmesini planlamakla suçlandı. Negri, her ne kadar ikinci suçtan temize çıksa da davada mahkûm edildi ve 1984 yılında gıyabında 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Negri’ye 1960 ve 1970’lerdeki siyasi aktivistlerin şiddetinden ‘ahlaki olarak sorumlu olduğu’ iddiasıyla 4 yıl hapis cezası daha verildi.
Dört yıl boyunca tutuklu kalan Antonio Negri, bu esnada Radikal Parti listesinden milletvekili seçilerek serbest bırakıldı. Fakat Negri’nin dokunulmazlığı İtalya Temsilciler Meclisi tarafından kaldırıldı. Negri, İtalya’da tekrar hapse girmeyerek Uluslararası Af Örgütü ve Félix Guattari’nin yardımıyla Fransa’ya gitti. Fransa’da Saint Denis’taki Paris Üniversitesi VIII’te çalışmaya başlayan Antonio Negri’nin o dönemde birlikte çalıştığı isimler arasında Alain Badiou ve Gilles Deleuze de yer aldı. Negri, Paris’te yaşadığı sırada Michael Hardt isimli genç bir öğrenciyle tanıştı ve ilerleyen on yıllarda birlikte pek çok iş ürettiler.
Negri, 1997 yılında gönüllü olarak hapis cezasını çekmek için İtalya’ya döndü. Hapis cezası hafifletilen Negri, 2003 yılında serbest bırakıldı. Antonio Negri ve Michael Hardt’ın ‘The Labor of Dionysus’ kitabı 1994 yılında yayınlandı. Ardından ikili 2000 yılında uluslararası çok satanlar arasına giren ‘Empire’ kitabını yayınladı. Negri ve Hardt, kitaplarında, 2. Dünya Savaşı’nın ardından yeni bir egemenlik formunun ortaya çıktığını savunarak buna ‘Empire’ yani ‘İmparatorluk’ adını verdi. İki düşünür, bu egemenlik formunun doğası gereği küresel olduğunu ve halihazırda herhangi bir ulus devletten daha güçlü olduğunu savundu. Negri ve Hardt, ayrıca üretim, işgücünün yönetilmesi ve finansın yeni küresel süreçlerinin yani küreselleşmenin sermayenin kompozisyonunu değiştirdiği ve bunu yaparken yeni bir sınıf oluşturduğu fikrini dile getirdi. Onlara göre, bu durum aynı zamanda sınıf mücadelesi tarihinde yeni bir sayfa da açıyordu. Negri’nin Türkçeye çevrilen kitapları arasında şunlar bulunuyor: Aykırı Spinoza, Yaban Kuraldışılık, Marx Ötesi Marx, İmparatorluktaki Hareketler, Yıkıcı Politika, Avrupa ve İmparatorluk, Bizim Gibi Komünistler, Félix Guattari ile yazışmalar, Devrim Zamanı, Dioynisus’un Emeği, Çokluk, İmparatorluk.
DIŞ HABERLER