Bölgede sanayi sıralamasında birinci bulunan Antep, LGS’de 66’ncı sırada yer aldı. Velilerin, öğrencilerin ve sendikaların eğitim sürecine dahil edilmediğini belirten Eğitim-Sen Antep Şube Başkanı Ali Ersönmez, sorunun eğitim sisteminde olduğunu belirtti.
Türkiye genelinde 1 milyon 29 bin 555 öğrencinin girdiği Liseye Geçiş Sınavı (LGS) il sıralamasında 66’ncı sırada yer alan Antep’te, tüm soruları doğru yanıtlayarak birinci olan 565 öğrenciden sadece 17’si başarılı olabildi. Sanayi ve ticaret verilerinde her zaman bölge illerinde ön sıralarda yer alan kentin eğitimde geriye düşmesini değerlendiren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Antep Şube Başkanı Ali Ersönmez, eğitimde gelişmemiş hiçbir toplumun geleceği doğru inşa edemeyeceğini, bu sıralamanın Antep’te eğitimin doğru yönetilmediğini gösterdiğini dile getirdi.
Az sayıda öğrenci nitelikli okullara yerleşebilecek
Sınava başvuru yapan öğrencilerin yüzde 85’inin sınava girdiğini, 15’inin girmediğini belirten Ersönmez, sınava giren öğrencilerin sadece yüzde 10’unun nitelikli okullara yerleşebileceğini söyledi. Geri kalan yüzde 90’ının nitelikli okullara yerleşemeyeceğini ifade eden Ersönmez, şöyle konuştu: “Eğitimde ciddi bir ayrışma olduğunu görüyoruz. Sonuçları genelle kıyasladığımızda Antep’te eğitimin dip yaptığını görüyoruz. Türkiye’de 565 öğrenci birinci çıkarken Antep’te 17 tane birinci çıktı. Antep sınav sonuçlarına göre 66’ncı sırada yer aldı. Antep’in altında kalan illerin tümü zaten ekonomik sosyal ve kültürel anlamda geriye bırakılmış durumdadır. Ancak ekonomik ve sosyal olarak gelişmiş, geçmişte çok sayıda medeniyete beşiklik yapmış olan Antep’in son sıralarda yer alması ciddi anlamda biz eğitimcileri üzüyor.”
‘Okullara yeterli bütçe ayrılmıyor’
Antep’in sanayisini ve ihracatını sürekli öven bürokratlara, yerel yöneticilere ve siyasilere o başarının asıl varlık gerekçesinin eğitim olduğunun hatırlatılması gerektiğini belirten Ersönmez, “Eğitimde doğru planlama yapılmıyor. Antep’te bu sorunun açığa çıkmasının asıl nedenleri, ikili öğretim, öğretmen açığı, ücretli öğretmenlik, okul yetersizliğidir. Veliler, öğrenciler, sendikalar eğitim süreçlerine dâhil edilmiyor. Ciddi anlamda okul eksikliği var. Daha çok akademik liseler talep eden velilere yanıt verilmiyor. Bakanlık kendi ihtiyacına göre bir okullaşma sürecini dayatıyor. Okullara yeterli bütçe ayrılmıyor. Okulların ihtiyacını karşılayacak ekonomik yatırım yapılmıyor. Sorunların yığınla olduğu bu kentte, eğitimde bir başarı yakalamayı zaten beklemiyoruz. Bu sorunlar çözülmediği müddetçe de sınav sıralamalarında öne geçemeyiz” diye konuştu.
‘Eğitimde köklü çözümler bulunmalıdır’
Her öğrencinin akademik ve kültürel olarak kendini geliştirebileceği bir ortamın Antep’te yaratılması gerektiğini kaydeden Ersönmez, “Kentteki eğitim sorunları veliler, öğrenciler ve sendikaların görüşü alınarak köklü çözümler bulunmalıdır. Zaten birkaç yıl bu sınav sıralaması açıklanmıyordu. Gelen tepkiler üzerine bu yıl açıklandı. Biz bu sonucu üniversite sınavında da göreceğiz. Üniversite giriş sınavında da Antep arka sıralarda yer alacaktır. Belki de daha geriye gideceğiz. Lisede 66’ncı sırada yer alınca, üniversiteye giriş sınavında da arkada kalıyorsunuz. Bunların hepsi birbiriyle bağlantılıdır” dedi.