Bilim insanlarının ortak çalışması sonucu deniz tabanından alınan örneklerle, Antarktika’da 90 milyon yıl öncesine ait yağmur ormanı bulunduğuna dair kanıtlar elde edildi
İngiltere ve Almanya’dan yaklaşık üç yıldır araştırma yapan uzmanlar, Antarktika’nın batısında Pine Adası ve Thwaites Buzulu yakınlarında kutup araştırma gemisinin sondaj makinesini kullanarak deniz tabanından örnekler aldı. Bilgisayarlı tomografiyle yapılan inceleme sonucu bir katmanın olağandışı bir rengi olduğunu fark eden uzmanlar, buradaki tortuda polen, tohum, orman toprağı ve hatta ağaç kökünün saflığını korumuş örneklerini keşfetti.
Daha sıcak bir iklim
Keşfedilen bu katmandaki ince taneli killi ve alüvyonlu tortu örneğinin 90 milyon yaşında olduğu anlaşıldı. Çok iyi korunmuş olan örnekler sayesinde araştırmacılar, ayrıntılı hücresel yapıları çıkarmayı başardı. Bu araştırmayı kaleme alan, İngiltere’deki Imperial College London’dan araştırmacı Tina van de Flierdt, “90 milyon yaşındaki bu ormanın saklı kalması istisnai bir durum ancak açığa çıkardığı dünya çok daha şaşırtıcı. Karanlık aylar boyunca bile bataklıklı ılıman yağmur ormanları, Güney Kutbuna yakın bir noktada yetişebilmiş. Bu beklediğimizden daha sıcak bir iklimi ortaya koyuyor” dedi. Bitki fosillerinin bozulmamış durumu, bunun modern Yeni Zelanda’nın yağmur ormanlarına benzeyen kozalaklı ağaçların bataklık ekosistemi olduğunu gösteriyor.
EKOLOJİ SERVİSİ