SES Antalya şubesi yaptığı açıklama ile Antalya’da karantina hastanesi olmadığını dile getirirken sağlık çalışanlarına virüs tehlikesine karşı ‘sağlık taraması yapılması gerekiyor’ dedi
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eşbaşkanı Şükran İçöz, koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin kentte Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Akdeniz Üniversitesi ve Medstar Hastanesi’nde vakalara bakıldığını ancak karantina hastanesinin bulunmadığını söyledi.
Şeffaf değil
İçöz, hastanelerle tüm sağlık kuruluşlarında maske ve dezenfekten malzemelerinin sınırlı sayıda olup, temin edilmesinde sorunlar yaşandığını ifade etti. TTB’nin önerilerinin dikkate alınması ve sürece dahil etmesi gerektiğini belirten İçöz, kentte yeterli bilgi akışının olmadığını vurguladı. İçöz, TTB’nin 19 acil sorusuna dair İl Sağlık Müdürlüğü’yle toplantı yaptıklarını ancak herhangi bir cevap alamadıklarını dile getirerek, “İktidar, salgına dair şeffaf ve bilimsel bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Sürekli olarak bilgileri gizliyorlar. Biz ve toplum şeffaf bilgi akışını istiyoruz. Vatandaşlarımız sık sık en az 20 saniye su ve sabunla ellerini yıkamaları yeterlidir. Ellerindeki maske ve eldivenleri kullanmalarına gerek yok. Bunları sağlık kuruluşlarına bağışta bulunabilirler” diye belirtti.
Ekipman verilmeli
Salgınla mücadelede ilk korunması gereken kişilerin sağlık emekçileri olduğunu hatırlatan İçöz, öncelikle sağlık emekçilerine kişisel koruyucu ekipmanların (eldiven, cerrahi maske-sıvıyla temas esnasında N95 veya FFP2, koruyucu- sıvı geçirmez önlük, gözlük gerekliliğinde tulum) gerekli olduğu ve planlamalar çerçevesinde acilen tüm sağlık emekçilerine eksiksiz dağıtımının sağlanmasını istedi. Sağlık emekçilerine test yapılmadığını sözlerine ekleyen İçöz, tüm sağlık emekçilerine aralıklarla test ve taramadan geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Herkese test yapılması gerekiyor
Devletin koruyucu önlemleri arttırması gerektiğini hatırlatan İçöz, sağlık kurumlarındaki malzeme ve ekipman eksikliklerin giderilerek, koronavirüsü şüphesi olan herkese test yapılması gerektiğini vurguladı. Sağlık emekçilerinin karşı karşıya kaldıkları riske dikkati çeken İçöz, şunları söyledi: “Geçtiğimiz bu süreçte bütün kurumlardaki bilgiler gizli tutulmakta ve tüm bilgilerin Sağlık Bakanlığı’nda toplanarak kamuoyuna aktarılacağı söyleminden öteye geçmeyen bir durumla karşı karşıyayız. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak sürecin başından beri tüm iş yerlerindeki temsilcilerimizle birlikte sorunların çözümü için, Dünya Sağlık Örgütü rehberleri ve bilimsel kaynaklar ışığında salgınla daha iyi ve etkili mücadele için, sağlık emekçilerinin korunması için mücadele ediyoruz. Tüm sorunlar ve taleplerimizi üyelerimizle de kamuoyuyla da açık şekilde paylaşıyoruz. Paylaşmaya devam edeceğiz. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçilerini de kenetlenmeye, birlikte mücadeleye, iş yerlerinde birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. Kazanacağımız da kaybedeceğimiz de bizim sağlığımız, toplumun sağlığıdır, geleceğimizdir.”
KAYNAK: MA