Antalya Cezaevi’nde bulunan tutuklular, kendileriyle görüşen İHD’li avukatlara yaşanan hak ihlallerini anlattı. Tutuklular, hastaneye sevk edilmediklerini, cezaevi personelinin tehdit ve hakaretlerine maruz kaldıklarını aktardı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Antalya Temsilciliği’ne bağlı avukatlar, geçtiğimiz hafta hak ihlalleri ile gündeme gelen Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan kadın ve erkek tutuklularla görüştü. Dernek üyesi avukatlardan Ahmet Çevik, görüştükleri tutukluların kendilerine aktardığı maruz kaldıkları hak ihlalleri ve kötü muameleleri anlattı.
Cezaevindeki tutukluların 27 Kasım’dan bu yana PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 5’şerli gruplar halinde 10’ar günlük süresiz-dönüşümlü açlık grevinde olduğunu belirten Av. Çevik, şu anda açlık grevini 3’üncü grubun devam ettirdiğini kaydetti.
Tutuklular yoğun hak ihlallerine maruz kalıyor
Cezaevinde 5 kadın tutsak kaldığını söyleyen Av. Çevik, özellikle kadın tutukluların yoğun hak ihlallerine maruz kaldığını ifade etti. Çevik, görüştükleri bu kadın tutuklulardan Gurbet Öztürk’ün ‘Revire çıkarılmıyoruz. Hastaneye sevklerimiz geciktiriliyor. Leyla Saruhanoğlu adlı arkadaşımız hasta, ayrıca diş sıkıntısı çekiyor. Sıcak su verilmiyor ve kaloriferler yakılmıyor. Açlık grevine giren arkadaşlarımıza B-12 vitamini ve meyve suyu verilmiyor, kan değerleri ölçülmüyor ve kilo tartımı yapılmıyor. Mektuplarımıza ve hacire çayımıza el konuldu. Bize disiplin soruşturmaları açıldı. Baş kadın memur bize, ‘Sizler bizim sinir uçlarımıza dokunuyorsunuz. Haddinizi bileceksiniz. Siz mahkumsunuz, mahkumluğunuzu bilin, mahkum gibi davranın. Siz kim oluyorsunuz; terbiyesiz geri zekâlılar’ gibi tehditvari söylemlerde ve hakaretlerde bulundu. Bir kısmı kitaplarımız yasaklı diye verilmiyor’ dediğini aktardı.
‘Hasta tutsaklar tedavi edilmiyor’
Çevik, yaptıkları görüşmeler doğrultusunda cezaevine dair gözlemlerini şu sözlerle paylaştı: “Cezaevinde daha çok kadın tutsaklara yönelik ihlaller had safhada. Ziyaretçi görüşmeleri kısaltılıyor. Hasta tutsaklar tedavi edilmiyor. Hasta tutsaklar, sevk kararlarına rağmen hastaneye sevk edilmiyor, revire çıkarılmıyor. Hasta tutsakların tedavilerinin engellenmesi bir insan hakkı ihlalidir. Bir an önce hasta tutsaklar tedavi edilmeli.”
Bu anlatımlar üzerine Mezopotamya Ajansı’nın telefonla ulaşmak istediği cezaevinde santrale bakan görevli, yetkili kimse olmadığı gerekçesiyle söz konusu iddialara yanıt veremeyeceklerini belirtti.
Kaynak: MA