İstanbul’da bir araya gelen sağlık örgütleri, 15 Mart’ta yapılacak ‘Sağlıkta şiddete karşı beyaz miting’ için katılım çağrısında bulundu. Sağlık örgütleri, bütün sağlık çalışanlarını otobüslerdeki yerlerini ayırtmaya davet etti
Sağlıkta artan şiddete karşı büyük eylem hazırlığında olan sağlık emekçileri İstanbul’da Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya geldi. 15 Mart günü yapacakları “Sağlıkta şiddete karşı beyaz miting” katılım çağrısı yapan İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, Birlik Dayanışma Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD DER), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası ve Dev Sağlık-İş, hayat kurtarırken ölmek istemediklerini haykırdı. Taşerondan kadroya geçirilen sağlık emekçileri olarak uğradıkları ekonomik şiddete ve hak kayıplarına karşı 15 Mart’ta Ankara da olacaklarını belirten Dev Sağlık İş Genel Sekreteri Erdoğan Demir, “Taşeron olan sağlık çalışanları kadroya geçirildiğinde Cumhurbaşkanı Sağlık Bakanı herkesi kadroya geçirdiklerini söyledi ama geldiğimiz noktada hala kadrosuz olarak çalışan sağlık emekçileri var” dedi.
‘Çözüm sunduk’
Taleplerinin artık sağlıkta şiddetin son bulması olduğunun altını çizen TTB Genel Sekreteri Osman Öztürk, talebi belirtmekle yetinmediklerini çözüm önerileri de sunduklarını söyledi. Çözüm önerilerini 5 başlık altında topladıklarını kaydeden Öztürk, “Birincisi TTB tarafından hazırlanan ve yıllarca yasalaşmayan ‘Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası’nın bir an önce Meclis’ten geçirilmesini istiyoruz. İkincisi, 6331 yasalı kanunun etkin olarak uygulanmasını istiyoruz. Üçüncüsü bugün biliyoruz şiddetin en önemli nedeni beş dakika bile değil üç dakikaya kadar düşen muayene süreleridir. bu durumun bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor. Biz sağlık çalışanları olarak hastalara yeterli süre ayırmak istiyoruz. Dördüncüsü Acil Servislerin sadece acil hastalara hizmet vermesi gerekiyor. Diğer hastaların polikliniklerde muayene olması gerekiyor. Beşinci önerimiz olarak da birinci basamak sağlık hizmeti güçlendirilmeli, sevk zinciri uygulanmasına geçilmeli” dedi.
‘Tepkinizi hükümete gösterin’
Hastalara seslenen Öztürk, “Sağlıkta yaşadığınız sorunları biliyoruz. Bu sıkıntıların sorumlusu sağlık çalışanları değildir. Tepkileriniz lütfen sağlık çalışanlarına değil Sağlık Bakanlığına yapın” diye konuştu. Açıklamayı okuyan SES Şişli Şube Başkanı Abuzer Aslan, sağlıkta şiddete karşı, “Kışkırtılmış sağlık talebinin yarattığı kışkırtılmış şiddetin kurbanı olmaktan; sözlü, fiziksel saldırıya uğramaktan, darp edilmekten, yaralanmaktan, arkadaşlarımızı, meslektaşlarımızı kaybetmekten bıktık, usandık” diyerek tepki gösterdi. Sağlık emek, meslek örgütleri olarak sağlıkta şiddet son bulana kadar mücadele etmeye kararlı olduklarını vurgulayan Aslan, Türkiye’nin her yerinden sağlık çalışanlarını 15 Mart’ta Ankara’da düzenleyecekleri mitinge davet etti. Son olarak, “Bizi hiçe sayanlara, hedef gösterenlere karşı sesimizi, tepkimizi duyurmaya, isyanımızı haykırmaya, beyaz önlüklerimizle Ankara’yı beyaza boyamaya gidiyoruz. Bütün sağlık çalışanlarını otobüslerdeki yerlerini ayırtmaya davet ediyoruz” çağrısında bulunuldu.
İSTANBUL/MA