KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, Washington Post’a ‘Şimdi Kürtlerle Türk devleti arasında barış zamanı’ başlıklı bir makale kaleme aldı. Ankara’dan makaleden dolayı gazeteye tepki geldi.
KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP) için “Şimdi Kürtlerle Türk devleti arasında barış zamanı. Bunu harcamayalım” başlıklı bir makale kaleme aldı. BBC Türkçe’nin WP’den çevirerek yayınladığı makaleye göre Bayık, “Uzun süredir devam eden bu sorunu kalıcı bir çözüme ulaştırmak için önümüzde bir fırsat var. Bu fırsatı kaçırırsak bir nesil boyunca benzer bir fırsat göremeyebiliriz” ifadelerini kullandı.
PKK’nin 2000’li yılların başından itibaren devletle yaptığı görüşmeleri, ateşkesleri ve 2015’te biten çözüm sürecinin ardından Suriye’deki gelişmeleri anlatan Bayık, “Bu zorluklarla başa çıkarken biz de hatalar yaptık” dedi. Bayık, hatalarından birini “Kürt meselesinin yalnızca Erdoğan’ın partisiyle diyalog kurarak çözülebileceğini düşünecek kadar saftık” olarak gösterdi
‘Müzakareye açığız’
Kürt meselesinin Türkiye sınırları içinde siyasi bir çözüme ulaşması için müzakerelere açık olduklarını söyleyen Bayık, esas müzakerecinin PKK Lideri Abdullah Öcalan olduğunu ve Öcalan’ın müzakere sürecinde rahat bir şekilde çalışabilmesinin elzem olduğunu, bu yüzden cezaevindense başka bir güvenli evde bulunması gerektiğini vurguladı. Bayık, Türkiye’nin ulus kavramını yeniden ele alması, farklı kültürel ve etnik kimliklere alan açması gerektiğini savundu. Bu yeni anlayışın bölgenin tarihsel çeşitliliğini yansıtacak ve Ankara’nın etkisini azaltacak yeni bir yönetim şeklinde karşılık bulması gerektiğini savunan Bayık, “Türkiye Kürt meselesini çözerek Orta Doğu’da demokrasi, istikrar ve barışı ilerletme konusunda kararlı bir rol oynayabilir” dedi.
Ankara’dan tepki
Ankara’dan Cemil Bayık’ın makalesine yer verdiği için Washington Post’a tepki geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Washington Post’u “Açıkça terör propagandası yapmak” ve ABD yasalarını da çiğnemekle suçladı. Kalın, makalenin yayınlanmasının basın ve ifade özgürlüğü ile izah edilmesi mümkün olmadığını savundu.
Bir tepki de Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık, bu yayının “uluslararası toplumun terörizmle mücadelede en temel taahhüdü olan ‘terörizmin teşvik edilmesinin önlenmesi’ ilkesini ağır biçimde ihlal ettiğini” ileri sürdü. Sonrasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuya ilişkin bir açıklama yaparak WP’ye tepki gösterdi.
Çelişkiye dikkat çekildi
Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamalara tepkiler geldi. Seçim öncesi Osman Öcalan’a mikrofon uzatan TRT’yi hatırlatan Sosyal medya kullanıcıları çelişkiye dikkat çekti. Sosyal medya kullancıları, hükümetin izniyle kendisine yakın tüm medya kanallarının 2013’te Kandil’deki basın açıklamasına katılarak, PKK yöneticilerinin açıklamarına yer vermelerini hatırlattı. Hükümete yakın Türkiye gazetesi de KCK yetkilisi Murat Karayılan ile söyleşi yapmıştı. 2013 yılından 2015 yılına kadar hükümete yakın Sabah, Yeni Şafak, Star, Hürriyet, Milliyet, Akşam, Vatan, Türkiye gazeteleri başta olmak üsere birçok medya kuruluşu KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık olmak üzere birçok PKK yetkilisinin açıklamalarına yer vermiş, söyleşiler yapmıştı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın mektupları ve görüşme notları da başta hükümete yakın medya kuruluşları olmak üzere tüm medya kuruluşlarında genişçe yer almıştı
DIŞ HABERLER