Türkiye’nin Oruç Reis’i yeniden görevlendirme kararı nedeniyle tansiyon yükseldi. AB kararı kınadı, Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Ankara ziyaretini iptal ederek, ‘Türkiye provokasyona son vermeli’ dedi
Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis için yeni bir Navtex mesajı yayınlaması üzerine tansiyon yeniden yükseldi. Almanya, AB ve Yunanistan’dan tepkiler geldi.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’nin Oruç Reis’i yeniden Doğu Akdeniz’e gönderme kararını kınadı. Lüksemburg’da dün düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Borrell, bunun tansiyonu düşürmek yerine Yunanistan ve Kıbrıs’la yeni bir gerginliğe yol açacağını söyledi. Borrell, “Biz Türkiye’nin aktif olarak çözüm araması ve olumsuz davranışlarda bulunmaması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Maas provokasyonla suçladı, ziyareti iptal etti
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Ankara ziyaretini iptal ederek, Yunanistan ve Kıbrıs’a gitme kararı aldı. DW Türkçe’nin haberine göre Türkiye’yi gerginliği tırmandırmaması yönünde uyaran Maas, yaptığı açıklamada, “Ankara gerginliği azaltma ve provokasyon arasında gidip gelmeye son vermeli, eğer hükümet daha önce defalarca iddia ettiği gibi müzakerelerden yanaysa” ifadelerini kullandı.
Türkiye’den yetki tartışmasının yaşandığı bölgelerde doğal gaz arama çalışmaları yürütmemesini isteyen Maas, bunun AB- Türkiye ilişkilerin geliştirilmesi ve gerginliğin azaltılması çabalarına “büyük bir darbe” indireceğini söyledi.
‘Akılsızca adım’
AB Dönem Başkanı Almanya, Türkiye ve Yunanistan’ı diyaloğa ikna etmek için arabuluculuk girişimlerinde bulunmuş ve Ekim başındaki AB liderler zirvesinde Türkiye’ye karşı yaptırım kararı alınmaması için girişimlerde bulunmuştu.
Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert de dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bölgede araştırma faaliyetlerine gerçekten başlamasının akıllıca bir adım olmayacağını söyledi ve “Bu çok üzücü ve bizim açımızdan Akdeniz’de tansiyonun düşürülmesine yönelik çabaları boşa çıkaracak akılsızca bir adım olur” ifadesini kullandı.
Yunanistan: Bu şekilde görüşme yapamayız
Bu arada bir tepki de Yunanistan’dan geldi. Yunan Skai Radyosu’na konuşan Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Petsas, “Oruç Reis gemisi bölgede var oldukça Türkiye ile istikşafi görüşmeler yapamayız” dedi. Stelyos Petsas ayrıca Türkiye’nin Doğu Ege’deki adaların silahsızlandırılması ile ilgili taleplerinin tartışılamayacağını söyledi.
Petsas buna gerekçe olarak, Yunan adalarının savunmasının “ulusal güvenlik” konusu olmasını ve savunma hakkının Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51. maddesine dayanmasını gösterdi. Petsas ayrıca Yunanistan ile Türkiye arasındaki kıtasahanlığı sorununun çözümüne yönelik görüşmelerden sonuç alınamazsa, tarafların uluslararası mahkemelere başvurması yolundaki önerisini yineledi.
DIŞ HABERLER