Ankara Tapip Odası normalleşme adımlarını eleştirdi. Oda, “Açık havada yer alan park ve yeşillik alanlara gitmenin yasak, kapalı ortam olan AVM’lere ise girmenin serbest olduğu bir süreçten geçmekteyiz” dedi.
Ankara Tabip Odası (ATO), düzenlediği basın toplantısıyla “yeniden açılma” dönemi için sağlık hizmetlerine yönelik önerilerini açıkladı. ATO’da yapılan toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut ile Yönetim Kurulu Üyesi Gülgün İncirci Kıran katıldı. Toplantıda “‘Normalleşme’ Değil, Yeniden Açılma İçin Uyarılarda Bulunuyoruz” pankartı açıldı.
İlk olarak konuşan Kıran, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklanması üzerinden iki ay geçtiğini ancak ölümlerle ilgili bilgiler açıklanmadan “normalleşme” sürecinin tartışıldığını belirterek, “Her gün bin civarında yeni vaka tespit ediliyor, onlarca kişi ölüyor, ama normalleşme konuşuluyor, bu mümkün değil. Eskiye dönmek mümkün değil, şimdi konuşulması gereken yeniden açılmanın nasıl olacağıdır. Diğer dalgalardan etkilenmemek, en az etkilenmek için gerekli çalışmalar yapılmalı” dedi.
ATO Başkanı Vedat Bulut, salgın sürerken iktidarın tercihini ekonomiden yana kullandığını söyleyerek, “Açık havada yer alan park ve yeşillik alanlara gitmenin yasak, kapalı ortam olan AVM’lere ise girmenin serbest olduğu bir süreçten geçmekteyiz. Kamu tarafından alınan önlemler hızlıca gevşetilerek ‘normalleşme’ algısı yaratılmıştır” dedi.
Öneriler
ATO’nun yurttaşların duyarlılığını artırmak için uyarılarda bulunduğunun altını çizen Bulut, poliklinik hizmetleri ile ilgili önerilerini şu şekilde sıraladı:
* Poliklinik hizmetleri doğru havalandırma sistemleri olan odalarda sürdürülmelidir.
* Merkezi Hasta Randevu Sistemi ile her hastanın poliklinik hizmeti alacağı saat belirlenmeli, poliklinik girişlerinde ve bekleme salonlarındaki temas sayısı minimumda tutulmaya çalışılmalıdır.
* Her muayene sonrasında mutlaka poliklinik odalarının havalanmasına izin verecek şekilde hasta kabulü yapılmalıdır.
* Bekleme salonlarında ve poliklinik önlerinde 2 metrelik fiziksel mesafe kuralı gözetilmelidir.
* Her hastaya, varsa refakatçisine de maske temin edilmeli, poliklinik girişlerinde ve hastane girişlerinde dezenfektan bulundurulmalıdır.
* Her poliklinik odasında kapı kolu, muayene masası, steteskop, tansiyon aleti ve ultrasonografi probu gibi sık ve doğrudan temasın olduğu yüzeyler aralıklı olarak dezenfekte edilmelidir.
* Tüm polikliniklere hastalar randevu ile başvurmalı kabul edilmelidir.
* Polikliniklere başvuran hastalara girişte ateş ölçümü yapılmalı; temas öyküsü, ateş, öksürük ve boğaz ağrısı gibi şikayetler olan hastalar mutlaka triajdan geçirilmelidir.
* Poliklinikte çalışan sağlık çalışanına günlük mesai saati için en az 2 cerrahi maske, yeterli sayıda eldiven, siperlik ve dezenfektan temin edilmelidir.
* Kronik hastalıkları bulunan hastalar önceden belirlenerek; kendileri randevu alamadıkları durumda, merkezi bir sistemle bu hastalara belli aralıklarla randevu oluşturulmalıdır.
* Onkolojik bir tanısı olan, kemoterapi alan ve bağışıklık sistemini baskılayıcı tedaviler alan romatolojik ya da organ nakilli hastalar için personellerin 2 haftada bir tarandığı; hiç bir kısmında COVID hastası bakılmayan hastaneler (temiz hastane) ayrılmalı ve bu grup hastalar bu sağlık kuruluşlarından sağlık hizmeti almalıdırlar.
* Bu hastaların hastanelere ulaşımı ücretsiz şekilde kamusal bir hizmet olarak sağlanmalı, tetkik ve tedavi süreci sonrasında eve ulaşımı için de bu hizmet verilmelidir.
* Pandemi boyunca tüm hastanelerde yataklı servis hizmetleri tek kişilik odalarda verilmelidir. Refakatçi gerekmedikçe hastalar izole şekilde yatırılmalı ve ziyaretçi girişleri kısıtlanmalıdır.”
Ameliyathanelerde alınan önlemler
Bulut, “Kovid-19 un doğası gereği asemptomatik bireylerden de bulaş riski göz önüne alınarak, yapılacak ameliyatın aciliyetine göre farklı önlemler alınmasını gerektiriyor” dedi. Bulut, elektif operasyonlarda hastanın test sonucunun negatif olması durumunda, alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı: “Testlerin güvenilirliği yüzde 100 olmadığı için test sonucu negatif dahi olsa, hasta servisten ameliyathaneye transferi sırasında mutlaka cerrahi maske takmalı. Aynı şekilde transportunu sağlayan personel de cerrahi maske takmalı. Hastalar ameliyathane kapısında bekletilmeden hızlıca negatif basınçlı operasyon odasına alınmalı. Bunun organizasyonu için tüm sağlık çalışanları aktif iletişimde olmalı. Yapılacak işleme uygun anestezi yöntemi seçmek bu dönemde bulaşı engellemek açısından oldukça önem arz etmektedir. Spinal anestezi ile alınabilecek vakalar eğer hastanın buna engel bir durumu yoksa mutlaka önerilmeli ve uygulanmalıdır. Ekstübe edilip ayılma odasına alınacak hastanın yine operasyon odasından cerrahi maske takılarak çıkarılması önerilir.”
Bulut, elektif operasyonlarda hastanın test sonucu pozitif ise şu önlemlerin alınması önerisinde bulundu:
* Hasta servisten operasyon odasına indirilirken ffp2/ffp3 maske takmalı.
* Hastanede pozitif hastalar için ayrılmış özel asansörler kullanılarak operasyon odasına ulaştırılmalı.
* Hasta ameliyathanenin herhangi bir yerinde bekletilmeden pozitif hastalar için daha önceden belirlenmiş negatif basınçlı odalara alınmalı.
* Operasyon süresince odada bulunması gereken tüm sağlık çalışanları tüm kişisel koruyucu kıyafetlerini (tulum, ffp2/3 maske, gözlük, yüz koruyucu siper) giymiş bir şekilde odadan operasyon süresince çıkmayacak şekilde hazır olmalı.
* Operasyon odasında gerekebilecek tüm malzemeler hazır bulundurulmalı ancak eksik malzeme olma ihtimaline karşın ameliyat odasının kapısının dışında malzemeleri hazırlayacak ekstra bir personel olmalı. Bu sayede operasyon süresince kapı sık açılıp kapanmayacağı için aerosol yayılımı engellenmiş olacaktır.
* Operasyon bittikten sonra hasta ekstübe edildikten sonra üstünü tamamen kaplayacak bir şeffaf koruyucu örtüyle servise transfer edilecektir.
* Tüm personel hasta çıktıktan sonra operasyon odasının hemen dışında koruyucu kıyafetleri uygun bir şekilde çıkarıp, ellerini yıkamalıdır.
* Aynı operasyon odasına yeni hasta alınmadan önce odanın en az 45 dakika havalandırılması önerilir.”
‘ŞÜPHELİLER POZİTİF GİBİ KABUL EDİLMELİ’
Bulut, acil operasyona alınacak hastalara dair alınması gereken önlemlere dair de, “Hastanın semptomu ve olası temas öyküsü yoksa hasta test sonucu negatif hasta gibi değerlendirilmelidir. Hastanın semptomları ya da olası bir temas öyküsü varsa hasta şüpheli kabul edilip test sonucu pozitif hasta gibi kabul edilmelidir. Hasta şüpheli ise ve eğer acil tanısı sırasında BT çekilecekse süreci uzatmayacağı için mutlaka toraks BT de çekilip yorumlanmalıdır. Tüm önlemler alınmalıdır. Hastanın durumu stabillendikten sonra mutlaka pcr testi yapılmalıdır” önerilerini paylaştı.
HABER MERKEZİ