Erdoğan, 40 yıllık yol arkadaşı Binali Yıldırım’ı İstanbul’a aday gösterdi. Ancak Yıldırım, TBMM Başkanlığı’ndan istifa etmeden aday gösterildiği için, Anayasa’yı çiğneme tartışmaları ile yarışmaya başlamış oldu
Binali Yıldırım’ın İstanbul Belediye Başkanı adaylığı daha açıklanmadan önce itirazlar başlamıştı. Adaylığını açıklamadan önce Meclis Başkanlığı’ndan istifa etmesi gerektiği ısrarla söylenmişti. Ancak AKP Genel Başkanı R. Tayyip Erdoğan, bu eleştirilere kulak asmadan, Yıldırım’ın İstanbul Belediye Başkan adaylığını bir törenle açıkladı ve o törene Binali Yıldırım da katıldı. Böylece yasa dışılık başlamış oldu. Hukukçular AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı gösterilen Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı görevine devam etmesinin Anayasa’ya açıkça aykırı olduğu görüşünde birleşiyor.
Cumhuriyet gazetesine konuşan Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Anayasa’nın 94. maddesinin TBMM Başkanı’nın bir partinin siyasi etkinliklerine katılmasını açıkça yasakladığını vurgulayarak, “TBMM gibi ülkenin en güzide kurumunun başkanının, anayasanın açıkça yasakladığı bir faaliyette bulunmayı sürdürmesi doğru olmaz, kabul edilemez. O zaman biz hukuka, hukuk devletine inanmıyoruz demektir” dedi. Anayasa’nın 94. maddesinin yoruma açık bir madde olmadığına dikkat çeken Yüzbaşıoğlu, “Bir partinin adayı olmak ve o partinin adayı olarak faaliyette bulunmak partinin faaliyetine katılmak demektir. Anayasa bunu yasaklıyor.
Bunu yapmazsa ne olur diyerek, yapmaması haklı olarak gösterilemez. Bir hukuk devletinde böyle bir mantık olamaz, böyle bir gerekçe gösterilemez” diye konuştu. Yüzbaşıoğlu, “Ben, Yıldırım gibi Başbakanlık yapmış birinin Anayasa’da bu kadar açık bir hüküm varken, bunu görmezden gelerek, böyle bir davranış sergilemesini de beklemiyorum doğrusu” dedi. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu da Anayasa’nın 94. maddesine dikkat çekerek, Yıldırım’ın istifa etmemesi konusunun YSK’ye taşınabileceğini dile getirerek, “YSK’nin marifetleri göz önüne alınacak olursa, görev sürelerinin birer yıl uzatıldığı da anımsanırsa, oradan umut beklemek boş bir hayal olur. Fakat bu durum, seçimlerin adil, dürüst, şeffaf yapıldığı konusunda kuşkuyu ortaya koyacaktır” değerlendirmesini yaptı.
TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığı durumunda istifa edip etmeyeceği konusunda AKP içinde de tartışma yaşanmış, tartışmalar üzerine hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hem de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “İstifaya gerek yok” demişti. Anayasa’nın açık hükümlere karşın AKP’de, Yıldırım’ın istifasına gerek olmadığını savunanlar, “Anayasa’da böyle bir yasak var, ancak yaptırımı yok” gerekçesini dile getiriyor. AKP, daha önce Anayasa’da, TBMM İçtüzüğü’nde yer alan hükümler ve OHAL KHK’lerinin 1 ay içinde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi gibi hükümleri “Yapılmazsa yaptırımı yok” diyerek, uygulamamıştı.
Anayasa ne diyor?
Anayasa’nın 94. maddesinin ilgili bölümü şöyle: TBMM Başkanvekillerinin,Katip Üyelerinin ve İdare Amirlerinin adedi, seçim nisabı, oylama sayısı ve usulleri, Meclis İçtüzüğünde belirlenir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine, görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar.
ANKARA