Cumhurbaşkanlığı seçimleri için muhalefet adayının kim olacağı tartışması sürerken seçmen araştırması yapan analistlere göre, ‘Kürt seçmen seçimlerde önemli bir aktör’
Erkene alınmaması durumunda Haziran 2023’de düzenlenecek olan seçimlerde muhalefet partilerinin Cumhurbaşkanı adayı kimin olacağı tartışması devam ediyor. CHP, İYİ Parti, Saadet, DEVA, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu altılı masa adayı ile ilgili CHP’de ağır basan eğilim Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu. DW Türkçe’den Gülsen Solaker’in haberine göre masanın diğer ortağı İYİ Parti ise Kılıçdaroğlu’nun adaylığına açık bir şekilde itiraz etmezken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ismini ön plana çıkartıyor.
Dindarların oyu HDP’ye
Muhalefetin adayı kim olduğu tartışması isimler üzerinde sürerken Kürt seçmenlerin hangi adaya oy vereceği aday belirlemesine etki edecek bir noktada duruyor. Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM) Direktörü Ulaş Tol, Kürt seçmenlerin de her seçmen kategorisi gibi “yekpare ve homojen” olmadığını söyleyerek, dindar Kürtlerin de çoğunluğunun HDP’ye oy verdiği belirtiyor. Tol, AKP sadece dindar Kürtlerden destek bulduğu için, sanki dindar olanlar AKP’ye oy verir gibi bir yanılgı bulunduğuna dikkat çekerek, son yıllarda Kürt seçmen profilinin de değişmekte olduğunu ifade ediyor. Tol, “Kürt seçmenler arasındaki iki kutuplu seçmen davranışı yerini görece çeşitlenen bir fotoğrafa bırakıyor. Bugün listede iki yerine birçok parti adı var. Hatta aynı hane içinde farklı eğilimler söz konusu” diyor.
Kürtlerin yüzde 60’ı HDP’de
Kürt seçmenlerin oy davranışları ile ilgili yıllardır saha çalışmaları yapan Araştırmacı Reha Ruhavioğlu da DW Türkçe’ye Kürt seçmenlerin genel oy davranışını şöyle özetliyor: “2018 verilerine göre kabaca anlatmak gerekirse, Türkiye’de eğer 100 Kürt yaşıyor olsa, daha doğrusu oy kullanan 100 Kürt varsa yaklaşık 30’unun AKP’ye, 10-11 tanesinin CHP’ye, 55-60’ının da HDP’ye oy verdiğini tahmin ediyoruz.”
Ruhavioğlu, belirlemelerinde ‘AKP’den en fazla kopan grup Kürtler” ifadesini kullanarak, “Kürt seçmeni Türkiye’de önemli bir aktöre dönüştürüyor” diyor.
Kürt seçmenlerin esas beklentisini “sorunların tekrar konuşulabilir olduğu, çözülebileceğine dair adımların atılmaya başlandığı bir iklime geçilmesi” olarak gözlemlediklerini belirten Tol, “İkinci olarak da Türkiye’nin başta ekonomi, eğitim gibi en temel sorunlarının çözümünde ne kadar ümit vaat ettiğine bakıyor. Öte yandan çoğunluğu için bugün iktidarın değişmesi tüm bu faktörler için ana koşula dönüşmüş durumda. Ancak iktidar değişirse Türkiye değişebilir ön kabulü belirleyici” ifadelerini kullanıyor.
HDP’siz denklem mümkün mü?
Son dönemde HDP’siz Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmaya yönelik bazı olası denklemlerin konuşulmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ruhavioğlu, “HDP’nin 12 puanı gelmesin, Mansur Yavaş Erdoğan’ı yine geçer’ demek yanlış; çünkü HDP’nin Yavaş karşısında yaratacağı sinerji ya da oraya doğru gelecek bir rüzgarı kesmesi bir sürü başka yeri etkiler. Örneğin Türkiye’de Yavaş’ı sevmeyen solcular HDP desteğiyle oy verebilecek iken, HDP karşısında kaldığında onların da gelmesi zorlaşır” şeklinde konuştu
İSTANBUL