Qamişlo’da devam eden 7. Kültür ve Sanat Festivali’nde tiyatro gösterimleri en çok ilgi gören etkinlik oldu. Tiyatro sahnesi kurmanın önemine vurgu yapan tiyatrocu İbrahim, ‘Kendimizi tiyatroya adamalıyız’ dedi
Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinde Rojava Aydınlar Birliği tarafından düzenlenen 7. Kültür ve Sanat Festivali’nde, tiyatro gösterimleri en çok öne çıkan ve ilgi gören etkinlik oldu. Tiyatronun gelişim süreci ile yaşanan eksiklikleri değerlendiren Tiyatrocu ve yönetmen Mihidin Erselan, bölgede işgalcilerin Kürt halkına yönelik baskıları ve Kürtçenin yasak olmasından kaynaklı Kürt tiyatrosunun gerilediğine dikkat çekerek, “Burada Kürt tiyatrosuna dair büyük adımlar atılıyor. Efrîn’de ‘Mîtan’, Qamişlo’da ‘Yekta’ adında festivallerin düzenlenmesi başarılı bir adımdır” dedi.
‘Zengin bir kültürümüz var’
Tiyatroda senaryo yazarlarına ilişkin eleştirilerde bulunan Erselan sözlerine şöyle devam etti: “Ana dillerinde senaryo yazmak yerine işgalcilerinin dillerini kullanıyorlar. Bu Kürt tiyatrosunun gelişiminin önünde büyük bir engeldir. Hikayeler noktasında zengin bir kültürümüz var. Kürt tiyatrosunu geliştirebiliriz. Bunun için de yazar, tiyatrocu ve yönetmenlerden oluşan bir grup oluşturabiliriz.”
‘Kendimizi adamalıyız’
Tiyatro Komünü üyesi Ebdilrehman İbrahim ise Kürt tiyatrosunun inşa aşamasında olduğunu ifade ederek, birçok tiyatro oyunun oynandığını ancak bunların tiyatronun gelişimi yeterli aşamada olmadığını söyledi. İbrahim, tiyatroya katılımın hala düşük olduğunu söyleyerek şunları dile getirdi: “Tiyatroya çok sayıda insan geldiğini gördüğümüzde, o şehrin zengin bir medeniyete sahip olduğu söyleyebiliyoruz. Ancak bu henüz bizim bölgemizde yaşanmıyor. Bu yüzden tiyatroya izleyici çekmek için kendimizi tiyatroya adamalıyız ve tiyatro için sahneler kurmalıyız.” Tiyatrocuların çalışabilmesi için maddi desteğin gerekli olduğunu vurgulayan İbrahim, Kültür ve Sanat Komitesi’nden bu konuda destek beklediklerini belirtti.
QAMIŞLO